Legea grațierii, blocată în Camera Deputaților!
Comisia Juridică ar urma să organizeze, săptămâna viitoare, o dezbatere publică privind legea graţierii, însă, proiectul nu va putea fi dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor – for decizional, pentru că deputaţii vor intra în vacanţă, a declarat, marţi, preşedintele comisiei Eugen Nicolicea.
„După cum ştiţi, săptămâna aceasta trebuia să facem o dezbatere publică pe acest subiect, lucru care nu s-a mai întâmplat. Se va întâmpla începând de săptămâna viitoare, probabil, dar este evident că nu se mai poate rezolva nimic în această săptămână. Evident, nu mai putem să încheiem procedura în Parlament, pentru că nu mai este sesiune (parlamentară-n.r.)”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, întrebat dacă legea graţierii va mai fi dezbătută în comisie, relatează Romaniatv.net.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, săptămâna trecută, din nou dezbaterea privind legea graţierii, preşedintele comisiei, deputatul PSD Eugen Nicolicea afirmând că va fi organizată o dezbatere publică la care a fost invitat şi ministrul Justiţiei.
„Am făcut o adresă la ministrul Justiţiei să facem o dezbatere publică la care să participe şi domnia sa şi aşteptăm răspunsul, să vedem când programăm această şedinţă”, a declarat preşedintele Comisiei, deputatul PSD Eugen Nicolicea.
Proiectul legii graţierii a fost înscris şi în urmă cu două săptămâni pe ordinea de zi a Comisiei juridice, însă, a fost şi atunci amânat.
Legea graţierii a fost adoptată tacit pe 23 mai de către Senat şi a fost transmis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional, în forma adoptată de Guvern. Potrivit acesteia, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv şi parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.
Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infracţiuni cu violenţă şi cele care au săvârşit unele fapte de corupţie.
De asemenea, se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Ambele situaţii trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii.
În toate aceste cazuri, graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgurbiri. În cazul neachitării, graţierea este revocată.
Totodată, prevederile legii referitoare la graţiere nu se aplică recidiviştilor.
Nu beneficiază de prevederile acestei legi persoanele care au săvârşit infracţiuni contra vieţii, vătămări corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, lipsirea de libertate, şantaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasă, furtul calificat, înşelăciune, fals în orice formă, părăsirea locului accidentului, represiunea nedreaptă, abuzul în serviciu, conflictul de interese, falsificarea de monedă, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, traficul de produse toxice, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele privind combaterea terorismului, infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi război.
Nu sunt graţiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care în decurs de 3 ani săvârşesc o nouă infracţiune execută şi restul de pedepsă.