Totul despre Porolissum Fest

0

Scene spectaculoase de luptă între barbari și romani, dar și aspecte ale vieții cotidiene din epoca romană, de la meșteșuguri și școală, până la modă și sănătate, vor fi puse în scenă sâmbătă și duminică, de către 10 trupe de reconstituire istorică, „între două lumi” – în incinta Castrului roman Porolissum și în centrul Zalăului, la cea de-a șaptea ediție a „Porolissum Fest”.

„Dacă la multe dintre edițiile precedente ‘Porolissum Fest’ parada, demonstrațiile și scenele de luptă au prevalat, încercăm să aducem tot mai mult în eveniment și aspecte ale vieții cotidiene, de la meșteșuguri și școală, până la modă și sănătate. În 15-16 iulie vom fi ‘între două lumi”‘ sâmbătă la Zalău, pe platoul central în ‘târgul barbar’, iar duminică la Porolissum, unde se decide soarta răscoalei barbarilor. Programul nostru vorbește despre ce se întâmplă între aceste două lumi”, a declarat luni, pentru Agerpres, Corina Bejinariu, managerul Muzeului județean de Istorie și Artă Zalău, instituție organizatoare a festivalului.

Potrivit sursei citate, pe durata celor două zile de program, publicul va participa la diferite ateliere interactive: prepararea pâinișoarelor romane, a vinului aromatizat, modelaj în lut, ceaiuri vindecătoare, la jocuri romane, realizarea de coafuri romane și coronițe din flori, selfie-uri în ținute romane și la atelierele de tir cu arcul, trasul frânghiei și lupte cu ciomagul, atelierele taberelor militare.

Cele mai așteptate momente sunt reprezentate de scenele de luptă fără menajamente ale gladiatorilor și scenele spectaculoase ale confruntărilor dintre barbari și romani, una dintre ele fiind programată în seara zilei de sâmbătă.

„Sâmbătă seara, romanii, echipați în armuri metalice si înarmați, vor încerca să apere cetatea la asediul nocturn al populațiilor barbare. Se vor arunca proiectile și săgeți incendiare înspre trupele romane care vor riposta și vor apăra Porolissum-ul de furia barbară. O atmosferă inedită și o încercare vie și spectaculoasă de a reconstitui luptele purtate la porțile cetății”, a precizat Corina Bejinariu.

Atât sâmbătă, cât și duminică, în incinta castrului Porolissum vor avea loc demonstrații de reconstituire istorică ale trupelor participante la festival, un punct de atracție fiind și atelierele din taberele militare.

Potrivit organizatorilor, peste 1.500 de turiști sunt așteptați în fosta capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, accesul publicului la eveniment fiind gratuit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.