Interesul statului în companiile publice, grav prejudiciat!

Blocul Național Sindical a propus premierului constituirea unui grup de lucru interministerial, împreună cu partenerii sociali, pentru identificarea unor soluții privind problemele cu care se confruntă companiile cu capital de stat, a declarat, joi, președintele BNS, Dumitru Costin.

Dumitru Costin a subliniat că i-a prezentat prim ministrului un dosar consistent, „de vreo 3 kilograme”, cu privire la „modul ticălos” în care este reprezentat interesul statului român în companiile cu capital de stat. Liderul de sindicat a mai afirmat că a solicitat premierului și stabilirea unui calendar clar, cu termene și responsabilități, privind proiectul de modificare a Legii Dialogului social.

„Înainte de toate, a fost o întâlnire de prezentare și de cunoaștere, e prima noastră întâlnire cu premierul Tudose și echipa domniei sale. Fiecare din partenerii sociali, sindicate, și-au prezentat puncte de vedere, au propus subiecte pentru agenda de lucru a CNT pentru Dialog Social, dar și pentru crearea unor grupuri de lucru pentru teme, în opinia noastră, de maximă prioritate.(…) Pentru noi o prioritate o reprezintă modificarea legii 62 a Dialogului Social. Având în vedere că există un angajament politic ca proiectul de modificare a legii 62 să fie gata la 1 septembrie, pentru a fi aprobat de Guvern și trimis imediat către Parlament, pentru că în sesiunea parlamentară de toamnă să fie dezbătut și aprobat, am cerut stabilirea unui calendar clar, concis, cu termene și responsabilități de fiecare parte, Guvern, patronat și sindicat”, a spus Costin.astăzi am prezentat premierului un dosar consistent, de vreo 3 kilograme, la care pot să mai adaug circa 7 Giga de informație, cu privire la modul ticălos în care este reprezentat interesul statului român în companii cu capital de stat.

El a menționat că a propus și instituirea unui grup de lucru interministerial, care să implice Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice și pe cel al Justiției, cu implicarea partenerilor sociali, pentru modificarea Codului fiscal și a legislației în domeniul securității sociale.

„Cea de a doua temă pe care am propus-o prim ministrului este instituirea unui grup de lucru interministerial, în care să fie implicați partenerii sociali, în ceea ce privește modificarea Codului fiscal, dar și a legislației în domeniul securității sociale. Există deja suficient de multă confuzie în opinia publică, în mediul de afaceri, în rândul cetățenilor, în ceea ce privește contribuțiile sociale, majorări de salarii brute, cine și cum va plăti contribuții sociale. Noi am cerut crearea acestui grup interministerial, care să implice, pe lângă partenerii sociali, să implice Ministerul Muncii, obligatoriu, pentru că discutăm de implicații majore asupra întregului sistem de securitate social, vorbim de sistemul public de pensii, de sistemul public de asigurări de sănătate, vorbim de sistemul public de ajutor de șomaj, de sistemul care vizează plata creanțelor salariale în cazul incapacității de plată a unor firme, deci un ansamblu întreg de măsuri sociale, care pot fi afectate, dacă moțiunile care se vor lua, de rearanjare a acestor contribuții, nu sunt ele corecte. În plus, pe lângă Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Muncii, considerăm necesară prezența Ministerului Justiției, întrucât este bine să avem o cât mai mare acuratețe a soluțiilor juridice cu care vom ieși pe masă, pentru a fi adoptate de Guvern”, a mai spus președintele BNS.

Acesta a precizat că, în cadrul discuțiilor, a ridicat și problema privind implicarea partenerilor sociali în activitatea comitetului pentru organizarea și resursele umane din administrația publică centrală.

„A treia problemă majoră pe care am ridicat-o astăzi este cea legată de implicarea partenerilor sociali, în activitatea comitetului pentru organizarea și resursele umane din administrația publică centrală. Ce înseamnă asta? În momentul de față s-a declanșat o procedură de audit la nivelul instituțional al tuturor autorităților publice centrale, ele sunt constituite, acest proces este în baza unei Ordonanțe 3 din 2017, care presupune rescrierea, reproiectarea și analizarea tuturor organigramelor și repoziționarea acestora. Toate acestea se închid până la urmă în număr de posturi, în eficiență instituțională și, de ce nu, într-o plată corectă a lucrătorilor de acolo. Pe de altă parte, această restructurare instituțională, odată finalizată, va putea să deschidă larg ușa utilizării a un pic peste 1 miliard de euro, bani nerambursabili, pe care România îi are la dispoziție, exact pentru modernizarea administrației publice, întrucât sunt bani alocați pentru modernizare, pentru noi tehnologii, pentru îmbunătățirea calității serviciilor și, nu în ultimul rând, pentru investiții în resursa umană, așa că am cerut să fim implicați în acest proces de auditare”, a explicat Costin.

Liderul BNS a menționat că, pe lângă propunerea de constituire a unui grup de lucru interministerial, împreună cu partenerii sociali, pentru identificarea unor soluții privind problemele cu care se confruntă companiile cu capital de stat, a atras și atenția asupra faptului că se câștigă licitații pe bani publici de firme care nu au nici măcar angajații necesari pentru executarea lucrărilor.

„A patra problemă pe care am ridicat-o este cea legată de constituirea unui grup de lucru interministerial, împreună cu partenerii sociali, în vederea identificării unor soluții pentru problemele cu care se confruntă companiile cu capital de stat. În opinia noastră, și pe fapte și pe documente, astăzi am prezentat premierului un dosar consistent, de vreo 3 kilograme, la care pot să mai adaug circa 7 Giga de informație, cu privire la modul ticălos în care este reprezentat interesul statului român în companii cu capital de stat. Cerem o restructurare de profunzime a modului în care sunt desemnați și își îndeplinesc atribuțiile reprezentanții statului român, în Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor. De asemenea, am propus niște modificări de substanță în ceea ce privește legislația achizițiilor publice. Am atras atenția asupra faptului că se câștigă licitații pe bani publici de firme care nu au nici măcar angajații necesari pentru executarea lucrărilor. Am comunicat doamnei ministru Shaideh (Sevil Shaideh, ministrul Dezvoltării Regionale n.r), la sfârșitul întâlnirii noastre, că se impune o discuție serioasă cu organizațiile patronale din construcții, reprezentând sindical zona construcțiilor, pentru că toate proiectele mari de infrastructură ale României nu vor putea fi executate, întrucât, în ciuda faptului că avem acces la finanțări, că se vor organiza licitații, firmele care vor câștiga nu au oameni cu care să le execute. E un portofoliu important de contracte pe bani publici, în construcții. Prin intermediul Companiei Naționale de Investiții sunt mult întârziate, pentru că firmele care le-au câștigat, profitând de această legislație slabă pe care o are România, le subcontractează până la mâna a 5-a sau a 6-a, astfel încât proiecte importante, care înseamnă până la urma sute de milioane de euro sau miliarde de euro, să fie executate de un SRL obscur, care are în acte 1-2 angajați, în rest venind cu lucrători la negru.”, a mai spus Dumitru Costin, președintele BNS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.