Șeful Pentagonului avertizează dur Phenianul
Secretarul Apărării de la Washington, Jim Mattis, a lansat miercuri seara un avertisment dur la adresa Coreei de Nord, susţinând că dictatura trebuie să pună capăt acţiunilor care vor aduce ”sfârşitul regimului” şi să renunţe la ambiţiile nucleare ale liderului Kim Jong-un, transmite Reuters.
„Coreea de Nord trebuie să aleagă să pună capăt autoizolării şi să renunţe la ambiţiile sale nucleare. Coreea de Nord ar trebui să înceteze orice luare în seamă a unor acţiuni care vor aduce sfârşitul regimului şi distrugerea poporului său. Acţiunile regimului vor continua să fie depăşite cu mult de ale noastre şi (regimul – n.r.) va pierde orice cursă a înarmării sau conflict pe care-l iniţiază”, a declarat Mattis.
De asemenea, acesta a explicat că deşi există eforturi diplomatice iniţiate de Departamentul de Stat pentru a pune capăt tensiunilor din peninsula Coreeană, americanii şi aliaţii au cele mai „precise, încercate şi robuste capacităţi de apărare şi ofensivă de pe Pământ”.
Acestea sunt cele mai dure comentarii lansate de Mattis cu privire la activităţile regimului de la Phenian şi vin după o intensificare fără precedent a retoricii din partea preşedintelui Trump.
Donald Trump şi-a intensificat retorica împotriva regimului nord-coreean, afirmând că arsenalul nuclear american este „mai puternic şi mai puternic ca niciodată”, după ce Phenian a ameninţat că va lovi Guam.
Declaraţiile preşedintelui contrastează cu cele mai liniştitoare din partea secretarului de stat Rex Tillerson.
Şeful diplomaţiei americane a insistat, din teritorul american ameninţat de Phenian – Guam -, asupra faptului că nu există, în opinia sa, „vreo ameninţare iminentă” şi că nimic nu indică faptul că situaţia s-a schimbat „în mod dramatic” în ultimele 24 de ore.
Calmul domnea pe această mică insulă turstică din Oceanul Pacific, unde autorităţile îi invită pe locuitori „să se relaxeze şi să profite de paradis”.
Această insulă izolată, cu o suprafaţă de aproximativ 550 de kilometri pătraţi, este un avanpost-cheie al forţelor americane pe ruta către Asia.
Aproximativ 6.000 de militari sunt staţionaţi pe insulă, care dispune de o bază aeriană capabilă să primească bombardiere grele americane de la cele de tip B-52 şi până la cele de tip B-2, inclusiv de tip B-1.