Macron, vizită oficială la București!
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit în România. Emmanuel Macron a fost primit atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de premierul Mihai Tudose.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat joi, la București, că este la curent cu eforturile autorităților române de a integra România „într-o Europă care merge înainte”, relateaza Romaniatv.net.
„Suntem convinși să lucrăm împreună pe foaia de parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru zona Euro și pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că știu că sunteți ferm hotărâți să integrați România într-o Europă care merge înainte”, a afirmat președintele Macron, la Palatul Cotroceni, la finalul întrevederii avute cu șeful statului român Klaus Iohannis, la invitația căruia efectuează o vizită în țara noastră. Revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze peste tot în Europa, a afirmat președintele Franței, Emmanuel Macron. El a precizat că problema directivei actuale este că aceasta reprezintă „un cadru prea slab”. România are tot dreptul să ceară integrarea în Spațiul Schengen, a afirmat președintele Franței.
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, omologului său francez, Emmanuel Macron, că obiectivul României de aderare la Schengen rămâne unul de actualitate.
„I-am transmis dlui președinte și faptul că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate”, a afirmat Iohannis, în conferința de presă comună, susținută la Palatul Cotroceni împreună cu omologul francez. El a precizat că România acționează deja de facto ca un stat responsabil al Spațiului Schengen, solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
„Aderarea României va consolida securitatea Spațiului Schengen și va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene”, a subliniat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis:
Doresc să mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea de la Consiliul European din iunie. România este prima țară din regiune unde efectuați o vizită bilaterală, ceea ce ne onorează. Am avut și astăzi discuții foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea parteneriatului strategic. Am exprimat sprijinul pentru ca proiectul cultural România – Franța 2018 să fie un succes care să contribuie la imaginea actuala modernă a celor două state. Am salutat dinamica pozitiva a colaborarii economice, care a ajuns la aproape 8 miliarde de euro. România rămâne una dintre țările europene cele mai atașate francofoniei. România este azi – dupa 10 ani de când suntem membri – un stat membru matur, care dorește să fie un membru reformator al Uniunii Europene. Am arătat că Europa socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii. România va acorda susținere proiectului Europei apărării.
Preşedintele Emmanuel Macron
Imi face o mare placere sa ma aflu astazi intr-o vizita bilaterala. Acum 10 ani tara dumneavoastra a aderat la UE si a facut progrese remarcabile. O relatie bilaterala se construieste si prin relatii de afaceri pe care, intr-adevar, vrem sa le dezvoltam. O cooperare care trebuie incurajata in continuare, cele trei acorduri care au fost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi. Am vorbit de asemenea de mai multe subiecte de interes comun.
Am discutat si un subiect care stiu ca este foarte important pentru dumneavoastra si va felicit pentru aceasta dorinta de a lucra impreuna – revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor. Sigur ca ne dorim ca toti cei care lucreaza in Europa sa o faca intr-un mod corect si competitiv. Aveti tot dreptul sa cereti aderarea la spatiul Schengen. Nu am nicio ideologie, sunt total deschis fata de acest subiect insa trebuie sa fiu onest – Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine. Va aratam toata deschiderea de a avea un parteneriat demn de toate eforturile pe care le-ati facut.
Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale.
În prezenţa lor, a fost semnat un Memorandum de înţelegere privind ”Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM S.A., filiala Electromecanica Ploieşti.
Totodată, a fost semnată Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR S.A. Braşov privind contractul general semnat la 12 aprilie 2017.
Un alt document care a fost semnat în prezenţa celor doi şefi de stat este Declaraţia de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun.
Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, au vizitat, joi seară, Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, fiind însoţiţi de Klaus şi Carmen Iohannis.
Traseul organizat pentru cei patru în Muzeul Satului a durat aproximativ 45 de minute.
Prima oprire a fost la casa din Bistriţa Năsăud, unde un meşteşugar a făcut o demonstraţie de olărit. La ieşirea din casă, Carmen Iohannis i-a oferit mâna primei doamne franceze, pentru a o ajuta să coboare treptele din lemn.
Carmen Iohannis şi Brigitte Macron au primit cadou câte un set de ceramică de Horezu şi au pornit, la braţ, urmate de cei doi preşedinţi, care au discutat pe tot parcursul vizitei.
O altă oprire a reprezentat-o biserica din Dragomireşti, după care cei patru au urmărit reprezentaţia oferită de ansamblul Lăutarii din Teleorman, ce s-a încheiat cu un dans care a fost aplaudat îndelung de vizitatorii francezi. ”Bravo!”, a exclamat Macron.
Dacă lui Brigitte Macron i-au atras atenţia costumele populare aduse din diverse părţi ale ţării, dar şi o ţesătoare şi produsele din piele expuse de meşteşugari, de la care a primit o pereche de opinci, soţul său a mers alături de Klaus Iohannis cu care a fost angajat în discuţii.
Ultima oprire în cadrul vizitei la Muzeul Satului a reprezentat-o gospodăria din Jurilovca, unde atenţia lui Macron a fost atrasă de o naistă care a interpretat şi ”La vie en rose”, piesă pe care preşedintele francez a ascultat-o până la capăt, deşi era aşteptat de ceilalţi trei însoţitori.
”Splendid”, aşa a catalogat vizita Emmanuel Macron la final. ”Să petrec un timp alături de preşedinte, de soţia lui şi de soţia mea aici, în acestă zonă tradiţională, a fost o mare ocazie de a ne înţelege mai bine, de a ajunge să vă cunosc tradiţia”.
Despre bisericile ortodoxe, el a spus că sunt ”magnifice”. ”Nu avem aceeaşi tradiţie, aşadar este ceva nou pentru noi”.
Cântăreţii şi dansatorii sunt, în opinia lui Emmanuel Macron, ”un patrimoniul cultural şi tradiţional” al ţării şi au fost o “descoperire şi o adevărată bucurie”.
”Voi reveni în 2018”, a spus el. ”Bineînţeles”, a adăugat Klaus Iohannis. ”Voi reveni pentru sezonul cultural pe care îl vom lansa cu domnul preşedinte şi pentru că, în urmă cu 90 de ani, un francez a venit şi a plantat un stejar pentru a sărbători unirea de la 1918. Voi planta unul nou, anul viitor”, a spus Macron, făcând referire la gestul generalului Henri Mathias Berthelot.
Ultimul preşedinte francez care a venit în România a fost Francois Hollande, în 2016.