Toader nu renunță la modificarea legilor Justiției!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat  că era momentul unei reaşezări a sistemului judiciar prin modificarea legilor justiţiei. Tudorel Toader nu vede motivele de îngrijorare arătate public de Ambasada SUA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a adus, în exclusivitate la România TV, acuzații grave și spune că se încearcă intimidarea celor de la Inspecția Judiciară și blocarea raportului întocmit după controlul la DNA. Mai nou, Toader a trimis Inspecția Judiciară și la Parchetul General. Totodată, el a abordat și conflictul din interiorul CSM, unde sunt două tabere: una cu 5 membri și alta cu 8, şi scandalul generat de proiectul legilor justiţiei.

„Faptul ca aceste legi care formeaza pachetul legilor de justitie au fost adoptate in 2004, iar de atunci au trecut 13 ani. Acestea au cunoscut modificari punctuale, dar care nu au dat coerenta. Era si este momentul unei reasezari politice a sistemului judiciar pentru ca în Romania puterea judecatoarească este formată din aproximativ 7.000 de magistraţi, peste 4000 de judecători şi 2900 de procurori”, declară Toader.

Despre mesajul ambasadei SUA

„Este dur mesajul şi cuvântul „îngrijorare” l-au mai folosit si in alte luari de pozitie. Nu cred ca este rolul ministrului Justitiei sa comenteze declaratiile unui inalt demnitar. Pe de alta parte, a exprima o stare…o ingrijorare..firesc apare şi necesitate ca ea sa fie si motivata. In acest mesaj nu am vazut motivele acestei stari de ingrijorare. Nu cred ca starea de ingrijoare vine din faptul ca durata mandatelor sefilor de parchete va fi de 4 ani in loc de trei ani”, a punctat ministrul Justiţiei.

De asemenea, „nu cred ca starea de ingrijorare poate sa vina din faptul ca un magistrat care se pensioneaza azi si are un apartament in centrul si plateste o chirie de maxim 94 de lei, iar prin legile actuale ale justitiei se transfera chiria si imobilul la urmasii familiei. Alea 100 si ceva de apartamente vrem sa ramana in circuitul ministerului care sa fie folosite pentru tinerii din sistem”.

Toader punctează slăbiciunile sistemului

„Avem o inflatie legislativa care genereaza interpretari si aplicari diferite. Sistemul legislativ are o inflatie de reglementari si e foarte stufos. Avem peste 800 de infracţiuni. Sistemul normativ trebuie reasezat pe bazele constitutiei şi a statului de azi, nu cel din 91-92. De asemenea, puterea judecatoareasca are un imens deficit de personal. A treia slăbiciune a sistemului este practica judiciară neunitară”, a subliniat Tudorel Toader.

Se încearcă blocarea raportului Inspecţiei Judiciare de la DNA

Cunosc din interior discuţiile din cadrul CSM. Avem 7.000 de magistraţi şi 70 de membri la Inspecţia Judiciară. Este un echilibru. Asteptam raportul de evaluare a Inspecţiei de la DNA şi am vazut si eu faptul ca se planuieste o evaluare a Inspecţiei Judiciare. Această măsură blochează documentul acela. Din moment ce revoci inspectorii judiciar ei nu mai pot veni cu raportul in faţa CSM.

În proiectul de lege am propus ca Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei. La Ministerul Justiţiei sunt structuri diferite care nu sunt politice. Noi am pornit pe sistemul francez. În Franţa, Inspecţia Judiciară e la Ministerul Justiţiei.

Întrebat dacă o va demite pe Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei a declarat că „nu am să spun da sau nu până nu văd raportul evaluării DNA. Când am făcut evaluare prin raportare la Curte a fost un principiu constituţional. Acum sunt acte şi fapte. Suntem în zone diferite.

Ministerul Justiției a publicat, miercuri seară, proiectul de modificare a legilor justiției, trimis pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ministrul Tudorel Toader.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.