ANRE vs. ministrul Energiei. Cine are dreptate?
Declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind funcționarea pieței reprezintă manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranță o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, șef serviciu în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul conferinței „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.
El s-a referit la declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, făcute anterior, în aceeași conferință, potrivit căruia o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.
„În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuși dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem — îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoștință — că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieței de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entități de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorități independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaș pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât și în teorie”, a spus oficialul ANRE.
Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, așa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar și mai mult decât atât în ceea ce privește independența autorităților de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităților de reglementare.
„În acest moment avem toate șansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârșit (în această toamnă expiră mandatul de cinci ani al actualului președintele al ANRE, Niculae Havrileț — n.r.), pentru că, până acum, începând din anii 2000, șefi instituției erau mereu schimbați pe criterii politice și fără prea multe comentarii”, a subliniat Tobescu.
El s-a referit și la declarațiile ministrului despre funcționarea pieței și expirarea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă.
„În această situație, a declara din poziții cu responsabilitate maximă, că piața nu a funcționat sau că un reactor nu știu ce pățește tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieței sau o tentativă de manipulare a pieței, lucru pedepsit în momentul de față de regulamentele Uniunii Europene”, a mai spus Tobescu.
Reprezentantul ANRE a arătat că ar fi fost mai bine ca reglementatorul și ministerul să fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentanților României care de alaltăieri negociază la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al României în contextul noilor propuneri de directive ale Comisiei Europene privind noul model de piață.