Bijuterii dedicate Centenarului Marii Unirii
Cercei în forma Zeppelinului – dirijabilul folosit în Primul Război Mondial – medalioane din gloanţe, cartuşe şi medalii, brăţări confecţionate din pansamente sunt doar câteva dintre bijuteriile create de designeri contemporani inspiraţi de Primul Război Modial. Seturile de bijuterii gândite pentru a omagia Centenarul Unirii sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Zeppelinul a fost simbolul Marelui Război pentru că Germania l-a utilizat pentru misiuni de recunoaştere peste Marea Nordului şi Marea Baltică. Apoi l-a folosit în bombardamente în Marea Britanie şi pe Frontul de Est.
La 29 ianuarie 1916, Parisul a fost bombardat pentru prima dată de zeppelinele germane. Celebrul dirijabil îi inspră şi acum pe designeri: au creat cercei, brăţări sau medalioane având forma Zeppelinului.
Designerii de bijuterie contemporană au transformat tuburi de obuze, scoarţa copacilor, grenadele, elicele şi chiar pansamentele în obiecte decorative. Te surprind bijuteriile pe care sunt reprezentaţi soldaţii infirmi, mutilaţi în lupte.
Creaţiile expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României aparţin unor designeri din întreaga lume selectaţi în urma unui concurs. Şi este o expoziţie itinerantă: urmează în octombrie Barcelona şi Praga.
Anul viitor, bijuteriile vor fi prezentate şi în mai multe oraşe din România, cu ocazia Centenarului României Mari.