Problemele comunicării patologiei autiste

Problemele de comunicare specifice patologiei autiste sunt elementul-cheie în diagnosticare, iar părinții trebuie să accepte caracterul „atipic” și nu „anormal” al copilului, spune Alexandra Buica, medic la Secția de Psihiatrie pediatrică de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

„Există semne precoce ale tulburărilor de spectru autist pe care părinții le pot identifica încă de la vârste mici (1-2 ani) și care îi pot determina să solicite o consultație de specialitate. Atunci când copilul nu folosește cuvinte unice până la vârsta de 2 ani, nu zâmbește membrilor familiei, nu răspunde sau nu reacționează atunci când este strigat pe nume, prezintă comportamente repetitive — flutură mânuțele, merge pe vârfuri sau preferă să se joace singur decât cu alți copii ne putem gândi la simptome specifice autismului”, a explicat medicul, adăugând că acestea sunt câteva dintre semnalele de alarmă care ar trebui să determine părinții să ducă copilul la o consultație, informează Agerpres.

Alexandra Buica a subliniat că nu există tratament medicamentos specific care să vindece această afecțiune, dar terapia comportamentală aplicată poate duce la ameliorări semnificative.

„Progrese semnificative se pot obține prin introducerea copilului la vârstă cât mai mică în programe educaționale de terapie de tip comportamental. O astfel de intervenție este terapia comportamentală aplicată (ABA). În formele ușoare de boală, atunci când intervenția se începe la vârste mici, se pot obține ameliorări semnificative ale simptomelor. O treime dintre copiii cu diagnostic de tulburare de spectru autist pot obține progrese educaționale care să le ofere un anumit grad de dependență. În cazurile severe de boală, copiii pot rămâne dependenți social necesitând supraveghere permanentă din partea familiei”, a precizat medicul.

Potrivit Alexandrei Buica, tulburările de spectru autist pot fi însoțite și de deficit intelectual. Întârzierea mintală — coeficient de inteligență mai mic de 70 — se poate suprapune simptomelor autiste într-un procent de până la 60% dintre pacienți, caz în care recuperarea este anevoioasă iar prognosticul rezervat, a semnalat ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.