Merkel, spre al patrulea mandat de cancelar
Cancelarul german Angela Merkel, care candidează pentru un al patrulea mandat în fruntea guvernului și se bucură deja de o longevitate record în Europa, a parcurs o carieră politică în egală măsură remarcabilă și neașteptată, păcălindu-și adversarii cu modestia sa aparentă, relatează miercuri AFP, într-un material difuzat înaintea alegerilor legislative de duminică.
„Și-n vecii vecilor, amin?” — a comentat ironic la sfârșitul lui mai cotidianului Tageszeitung, la învestirea liderei în vârstă de 63 de ani drept candidată a taberei conservatoare la șefia guvernului, informează Agerpres.
„Cancelara inamovibilă”, a cărei Uniune Creștin-Democrată (CDU) se îndreaptă spre o victorie la alegerile de duminică, potrivit sondajelor, a văzut defilând trei președinți americani, patru președinți francezi și trei premieri britanici și pare scutită de uzura puterii. „Mutti” („mămica”), cum este supranumită Angela Merkel pentru stilul său liniștitor, are un secret, a constatat în 2015 filozoful Peter Sloterdijk: răspunde, ca om, „dorinței arzătoare de normalitate” a germanilor, puși la încercare de o istorie zbuciumată și circumspecți în fața situației în care se află astăzi lumea.
Văzut din străinătate, cancelarul Merkel a dobândit de-a lungul crizelor europene o statură tot mai impunătoare, inițial ca „executor” detestat al statelor cheltuitoare, pentru ca în final să se prezinte ca „lider al lumii libere”, după alegerea lui Donald Trump la președinție în SUA — a cărui abordare nu a reușit însă să o influențeze în problemele-cheie, cum este climatul.
Totuși, în toamna lui 2005, după victoria sa asupra cancelarului social-democrat Gerhard Schroeder, cine ar fi crezut că o cercetătoare — este doctor în chimie cuantică — fără prea multă carismă și mai curând străină de dosarele internaționale va deveni de neoprit? Ar fi pariat cineva pe o fiică austeră de pastor crescută în Germania de est? Nu a fost cazul liderilor politici vest-germani, care multă vreme au subestimat-o.
Doisprezece ani mai târziu, Angela Merkel s-a impus ca personaj politic singular pe scena contemporană, în măsura în care longevitatea locului ei în istorie rămâne incertă. A beneficiat de prosperitatea economică favorizată de reformele lipsite de popularitate promovate de predecesorul său, dar eforturile sale proprii de pregătire a viitorului sunt discutabile.