Expoziție cu picturi, la Palatul Șuțu

O expoziție cu picturi din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București care surprind transformările acestui oraș în secolele al XIX-lea și al XX-lea a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.

Loredana Codău, muzeograf la Pinacoteca Municipiului București, a declarat, cu prilejul vernisajului, că expoziția „București — de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri” valorifică 56 de lucrări din bogata colecție a instituției, informează Agerpres.

Potrivit acesteia, cele 56 de picturi „radiografiază” permanenta metamorfoză pe care Bucureștiul a cunoscut-o din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în anii ’80 ai secolului al XX-lea atât în ceea ce privește locurile, unele dintre ele dispărând, precum Casa Moruzi și Muzeul Anastase Simu, care au fost demolate, dar și referitor la oameni.

„Sunt locuri care se schimbă, vom descoperi oameni care nu mai există, vom descoperi această chintesență a unei societăți mozaic urban, de la negustorii turci de exemplu, de la sacagii, vânzătorii de apă care luau apă de la fântâna Filaretului sau din Dâmbovița și o tratau cu piatră acră și o vindeau oamenilor, vom descoperi secvențe din loisirul înaltei societăți, modul în care oamenii își petreceau timpul plimbându-se pe stradă în haine special făcute pentru această activitate, baluri (…), vom descoperi evoluția actualei Piețe a Oborului, care înainte era numită Târgul Moșilor”, a declarat Codău.

Ea a explicat că termenul „marile înfăptuiri” se referă la aspecte din perioada comunistă, precum clădiri edificate în acel interval, în tablouri regăsindu-se imaginile mai multor imobile realizate atunci, printre care Casa Poporului.

Între artiștii reprezentați în expoziție se numără Sava Henția, Alexandru Ciucurencu, Paul Gherasim, Jean Alexandru Steriadi, Aurel Băeșu, Camil Ressu, Viorel Mărginean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.