Mersul pe jos ne poate salva viața
Un deces din 12 survenite într-o perioadă de cinci ani ar fi putut fi evitate grație unei activități fizice cotidiene – precum activitățile menajere și mersul pe jos spre locul de muncă -, desfășurată pe durata a 30 de minute, timp de cinci zile pe săptămână, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP.
„O activitate fizică și mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere (a mortalității provocate de bolile cardiovasculare, n.r.) și mai mare, mai ales pentru acele persoane care își repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, grație modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită și activităților lor casnice”, afirmă autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista The Lancet.
Noul studiu, realizat pe un eșantion de 130.000 de persoane din 17 țări, „confirmă la scară globală că activitatea fizică este asociată cu un risc mai mic de mortalitate și de boli cardiovasculare”, au precizat coordonatorii cercetării.
După părerea lor, această concluzie se aplică independent de țara de origine a participanților, tipul de activitate fizică și de contextul în care aceasta este realizată (în cadrul unor activități recreative preferate sau în cadrul vieții cotidiene).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică „de intensitate moderată” (75 de minute dacă aceasta are o „intensitate susținută”).
Potrivit autorilor studiului, aproape un sfert din populația mondială nu îndeplinește aceste obiective.
Noua cercetare arată că „mersul pe jos timp de 30 de minute în majoritatea zilelor din săptămână reprezintă un beneficiu substanțial”, potrivit cercetătorului Scott Lear, profesor la Universitatea Simon-Fraser din Canada, coordonatorul principal al studiului.
Analiza a vizat persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani provenind din zone urbane și rurale din țări bogate și din țări defavorizate. Participanții au fost monitorizați timp de aproape șapte ani.