Kovesi: Dosarul Belina, deschis în mai 2017!

Dosarul „Belina”, în care sunt vizați doi miniștri din Guvern – vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, – a fost deschis în mai 2017, nu în anul 2014, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, a afirmat, luni, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Dosarul nu este din 2014, acest dosar a fost deschis în luna mai 2017. Suntem în septembrie, deci în decurs de patru-cinci luni de zile noi am făcut primele acte și primele verificări. (…) Noi ne putem sesiza din presă în momentul când avem indicii clare că s-a comis o faptă penală. Simplul fapt că scrie în presă că s-a dat o hotărâre de guvern nu înseamnă neapărat că acolo s-a comis o faptă penală. (…) În momentul în care au apărut primele informații că s-au comis fapte de competența DNA în legătură cu adoptarea unei hotărâri de guvern, atunci ne-am sesizat din oficiu, și acest lucru a apărut în luna mai 2017. Deci nici vorbă să știm din 2014, să fie un dosar care a stat din 2014 până acum”, a declarat Kovesi la Europa FM.

Întrebată cum comentează acuzațiile lansate în spațiul public, conform cărora prin acest dosar se încearcă „distrugerea” Guvernului și a PSD, șefa DNA a răspuns: „Nu există așa ceva”.

”Noi ne-am îndeplinit atribuțiile prevăzute în lege, ce trebuie să facă DNA? Să investigheze corupția la nivel înalt. Noi am investigat o faptă de corupție, am formulat niște acuzații, este o etapă intermediară, verificăm aceste acuzații. Noi suntem un filtru care verifică, înainte de a ajunge la instanță, dacă sunt probe sau nu sunt probe. Dacă sunt probe, trimitem dosarele la instanță, dacă nu sunt probe, clasăm dosarele. Pentru asta suntem plătiți, asta fac procurorii, fac investigații. Deci noi ne-am făcut treaba, am făcut investigații pentru o presupusă faptă de corupție”, a spus aceasta.

Ea a respins și acuzațiile referitoare la selectarea dosarelor care sunt investigate de DNA.

„Nu ne alegem noi dosarele, legea spune pe cine putem și pe cine nu putem intercepta sau pe cine putem verifica, pe cine nu putem verifica”, a precizat șefa DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, dosarul în cauză vizează trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean (CJ) Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăți comerciale.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a mai afirmat, luni, că au apărut noi forme de atac la adresa instituției pe care o conduce, cum ar fi emailuri false trimise în numele procurorilor anticorupție sau denunțuri false adresate Inspecției Judiciare.

Ea a adăugat că, în ciuda presiunilor tot mai mari la adresa DNA, activitatea acestei instituții va continua ca și până acum.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.