Ministrul Toader, despre dosarul Belina
Legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ, în condițiile actele ridică obiecții sau suspiciuni, a declarat, marți dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Și știți, multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii.
Tudorel Toader spune că, în opinia sa, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.
Există o delimitare foarte clară: în ierarhia actelor normative avem Constituția legea fundamentală. Toate actele normative trebuie să răspundă exigenței Constituției. Actele normative sub Constituție se împart în două categorii: cele care au putere de lege – ordonanța și legea – care se verifică sub aspectul constituționalității de către CCR și cele care sunt sub lege, sub ordonanță se verifică de către instanța de contencios administrativ de către judecătorul specializat in verificarea actelor normative infralegale, de aceea avem două tipuri de contencios. Când se verifică actele juridice avem contenciosul constituțional și ne ducem cu obiecții la CCR și contenciosul administrativ și ne ducem cu verificarea legalității HG-urilor, ordinelor de ministru la instanțele de contencios administrativ, a mai adăugat Tudorel Toader.
Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene.
Procurorii DNA susțin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.