Tendințe noi pe piața dobânzilor
Evoluția dobânzilor și a cursului de schimb ar putea avea la bază influențe de pe piețele externe, care se pregătesc de sfârșitul epocii dobânzilor joase, iar la acestea se adaugă o tendință de depreciere specifică perioadei de toamnă, susține Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.
„Totul este excepțional. În sensul că se remarcă în această toamnă tendințe noi, tendințe noi pe piața dobânzilor, tendințe noi pe piața inflației, pe piața prețurilor, tendinței noi în cursurile valutare. Aceste tendințe sunt globale și este normal să le resimțim și noi”, a declarat Vasilescu, informează Agerpres.
În ceea ce privește evoluția ascendentă a dobânzilor, acesta susține că ea ar putea fi generată de încheierea epocii dobânzilor joase.
Potrivit sursei citate, o serie de state cunosc frământări legate de majorarea dobânzilor, inclusiv de majorarea dobânzilor interbancare.
„În aceste condiții sunt foarte mulți actori ai pieței care se străduiesc să nu fie prinși descoperiți, la niveluri mai joase decât cele care vor fi atinse și atunci încearcă o repoziționare pe piață. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, toamna însăși este un anotimp al creșterilor: cresc prețurile, cresc dobânzi, cresc ratele pieței valutare. Acesta se întâmplă toamnă de toamnă și toamna aceasta nu face excepție. În aceste condiții este normal să vedem că iată ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult”, a afirmat Vasilescu.