Rajoy îi dă un ultimatum lui Puigdemont

0

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat miercuri seară un termen de cinci zile premierului catalan Carles Puigdemont – până luni, 16 octombrie – să confirme dacă declară independența Cataloniei.

Dacă Puigdemont confirmă declararea independenței, atunci el va avea al doilea termen, până joi, să renunțe la acest demers, în caz contrar urmând să fie activat articolul 155 din Constituția Spaniei, ce prevede preluarea directă de către guvernul central de la Madrid a atribuțiilor autorităților regionale, ceea ce ar însemna suspendarea statutului de autonomie al Cataloniei.

Șeful executivului catalan a anunțat marți seară o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un ‘stat independent’, dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative, potrivit Agerpres.

Dar premierul Mariano Rajoy a respins miercuri orice dialog cu separatiștii catalani, precum și orice mediere în eventuale tratative cu aceștia, el cerându-i lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat independența Cataloniei.

De menționat că articolul 155 din Constituţia Spaniei funcţionează ca o regulă de coerciţie, cu utilizare excepţională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau de alte legi. Prin urmare, Guvernul de la Madrid poate declanşa suspendarea autonomiei Cataloniei.

În cazul în care o Comunitate Autonomă nu respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau de alte legi sau acţionează într-un mod care subminează grav interesul general al Spaniei, Guvernul, după aprobarea cu majoritate absolută din partea Senatului, poate adopta măsurile necesare pentru a obliga preşedintele Comunităţii Autonome să aplice aceste obligaţii şi să protejeze interesul general menţionat. Pentru executarea măsurilor prevăzute în secţiunea anterioară, Guvernul poate să transmită instrucţiuni tuturor autorităţilor Comunităţilor Autonome, prevede articolul 155 din Constituţia Spaniei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.