Dezbatere pe tema e-cardului european, moderată de Maria Grapini
Marţi, 17 octombrie, Intergrupul pentru IMM-uri din PE s-a reunit în şedinţă de lucru, pentru a discuta detalii legate de cardul electronic pentru servicii, un progres digital pentru IMM-urile prestatoare de servicii. Şedinţa a fost moderată de co-preşedintele Intergrupului, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini şi s-a dovedit a fi extrem de utilă, în condiţiile în care viitoarea reglementare europeană este una complexă, ce necesită atenţie sporită din partea statelor membre, dornice să aplice sistemul e-cardului.
Au participat eurodeputati, delegaţi din Comisia Europeană, reprezentanţii preşedinţiei Estoniei la Consiliu şi reprezentanţi ai industriei. În opinia umanistei Maria Grapini, această propunere legislativă privind e-cardul ar putea avea potenţial ridicat în susţinerea IMM-urilor, îndeosebi în activitatea lor comercială transfrontalieră. Totuși, a mai spus Grapini, succesul cardului electronic pentru servicii depinde de îmbunătățirea cooperării administrative între autoritățile statelor membre, bazată pe eficiența acestora și pe eforturi sporite de construire a încrederii reciproce. Propunerea ar putea necesita o intervenție consistentă pe text, pentru a reduce complexitatea mecanismului propus de Comisie, relativ dificil de implementat.
Reglementarea e-cardului face parte din pachetul pentru servicii pe care Comisia l-a lansat, în debutul acestui an şi are rolul de a facilita, pentru întreprinderi și profesioniști, furnizarea de servicii către o bază de clienți potențiali din UE care conține 500 de milioane de persoane
Un nou card electronic european pentru servicii reprezintă o procedură simplificată care va permite furnizorilor de servicii pentru întreprinderi (de exemplu, firmelor de inginerie, consultanților IT, organizatorilor de expoziții comerciale) și furnizorilor de servicii în domeniul construcțiilor să îndeplinească formalitățile administrative necesare pentru a furniza servicii în străinătate. Furnizorii de servicii nu vor trebui decât să ia legătura cu un interlocutor unic din ţara lor de origine, cu care vor putea să comunice în propria lor limbă. Cardul electronic nu ar afecta nici obligațiile existente ale angajatorilor, nici drepturile lucrătorilor.
“Concluziile dezbaterii pe care am moderat-o sunt clare: în chestiunea e-cardului, e necesar să se clarifice și să se explice obligațiile statului membru gazdă și ale statului membru de origine. De asemenea, în urma discuţiilor, s-a constatat că dialogul pe această temă trebuie să continue, pentru a găsi modalităţi de îmbunătățire a propunerii. Sunt o fire pragmatică, am fost întreprinzător mulţi ani şi cunosc problemele IMM-urilor. Trebuie să ținem cont de ce spune industria! Noi legiferăm pentru ei, pentru întreprinzători şi trebuie să avem argumente, când adoptăm ceva. Trebuie să judecăm raţional, nu sentimental. Nu există nimic ideal, dar putem scoate un Regulament bun care să ajute IMM-urile în internaționalizarea activității din domeniul serviciilor!”, a declarat moderatorul dezbaterii, românca Maria Grapini.