„Baloane de curcubeu”, premiat la Astra Film

0

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu „Baloane de curcubeu”, o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

În discursul său, Iosif Demian le-a mulțumit organizatorilor festivalului, echipei de colaboratori, actorilor și soției sale. El a amintit, totodată, că doi dintre foștii lui studenți din Australia au obținut Oscar-ul, informează Agerpres.

Premiul de excelență a fost decernat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, care a spus că Sibiul este „o capitală a filmului documentar”.

„Aș vrea să felicit Muzeul Național Astra, Fundația Astra Film, pentru că au făcut din Sibiu o capitală culturală, o capitală a filmului documentar nu numai românesc, ci și european”, a afirmat Ionuț Vulpescu.

Directorul Festivalului Astra Film, Dumitru Budrala, a menționat că filmul ”Baloane de curcubeu” și întreg festivalul s-au bucurat de succes, dovadă fiind zecile de mii de cinefili care au fost prezenți în această săptămână la proiecții.

„Zeci de mii de iubitori ai filmului documentar au fost prezenți în serile Astra Film. (…) Filmul ‘Baloane de curcubeu’ n-a trecut de cenzură, dar munca sa de operator de elită și înnoirile aduse limbajului cinematografic au rezistat timpului. Autorul a emigrat în Australia pe la mijlocul anilor 1980. Astăzi își împarte timpul între Australia, unde este unul din cei mai respectați profesori de operatorie din țară și între România. (…) Pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit pentru cinematografia românească și dincolo de granițele ei, Astra Film are onoarea să acorde premiul de excelență cineastului Iosif Demian”, a declarat Budrala.

Filmul „Baloane de curcubeu” a fost lansat vineri seară, după 35 de ani, la Sala Thalia, în cadrul Festivalului Astra Film, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa. După proiecția programată la ora 19,00, publicul a avut ocazia, într-o discuție moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste.

Povestea unui haios președinte de CAP dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unui CAP de succes și iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care va cuprinde tot satul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.