Maria Grapini, în PE: „Petițiile sunt o sursă importantă de informații directe!”
Plenul PE a dezbătut, joi, 26 octombrie, la Strasbourg, o temă generoasă, legată de monitorizarea aplicării dreptului UE, de-a lungul anului 2015.
Eurodeputații au vorbit pe marginea realității existente, cu exemple și consecințe, cu bune, cu rele, căci până și UE e perfectibilă!
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a prezentat concluziile dezbaterii, categoric lecții importante îndeosebi pentru cei care preferă să se lamenteze că tot ce-i rău e din cauza UE, iar, în intervenția avută în plenul PE, a insistat pe nevoia de cunoaștere a drepturilor pe care orice cetățean european le are. Grapini primește periodic petiții și se implică activ în probleme legate de protecția consumatorilor. Umanista a atras atenția că petiția este un instrument important și complex, pe care mulți, încă, nu-l cunosc.
“Transparența și claritatea sunt indispensabile în elaborarea și aplicarea dreptului de către instituțiile Uniunii Europene și statele membre. S-a vorbit aici de numărul mai mic de petiții, de plângeri, 3450, pentru mine este o surpriză că jumătate din aceste plângeri sunt venite din trei țări, care pot fi exemplu, sau se vor a fi exemplu pentru țările mai noi membre, state mari, vorbesc aici de Germania, Italia și Spania. Din păcate, nu trebuie să ne amăgim, numărul este mult mai mare de încălcări ale drepturilor omului, însă mulți dintre cetățeni nu-și cunosc drepturile sau sunt demobilizați de birocrația care există în depunerea unei petiții. Petițiile reprezintă o sursă importantă de informații directe, nu numai cu privire la încălcările și deficiențele aplicării dreptului în UE și în statele membre, ci și la posibilele lacune ale legislației Uniunii, de aceea trebuie să ținem cont de ele.
Personal primesc foarte multe petiții nu numai din țara mea, ci și din alte țări. Cred, domnule comisar, că nu trebuie să fiți supărat, așa am înțeles eu și poate îmi răspundeți, Parlamentul are un rol esențial și trebuie să exercite un control politic asupra acțiunilor de asigurare a respectării legislației prin modul în care Comisia rezolvă această problemă și cum raportează în mod transparent, anual, PE despre acest subiect”, a declarat Maria Grapini, la Strasbourg, în plenul PE.
Dezbaterea de joi a concluzionat că responsabilitatea principală pentru implementarea și aplicarea corectă a dreptului UE revine statelor membre, insistând în paralel că acest lucru nu scutește instituțiile UE de obligația lor de a respecta dreptul primar al UE, atunci când elaborează legislație secundară.
Comisia Europeană pune la dispoziția statelor membre instrumente concepute pentru găsirea unor soluții comune, iar Parlamentul European exercită un control politic asupra acțiunilor de asigurare a respectării legislației, examinând rapoartele anuale privind monitorizarea aplicării dreptului UE și adoptând rezoluții parlamentare pe această temă.