Boala fără leac care provoacă dureri groaznice
O tânără de 29 de ani din Marea Britanie a povestit suferințele prin care trece zi de zi, ea confruntându-se cu dureri constante de mușchi. Ea suferă de o boală fără leac care se poate manifesta în multe feluri. Este boala de care tocmai a anunţat că suferă şi celebra artistă Lady Gaga.
Alison Morton avea 25 de ani când a început să aibă dureri de mușchi și articulații. Deși, medicii i-au scos vezica biliară, simptomele ei nu s-au îmbunătățit și a fost ulterior diagnosticată cu fibromialgie, o boală resimțită în tot corpul deoarece este afectat sistemul muscular, relatează BBC. De patru ani, femeia trăiește cu oboseală și durere constantă.
„Atunci când esti diagnosticat, te gândești că se poate face ceva să-ți amelioreze starea. Dar din păcate boala nu are leac. Efectiv pune stăpânire pe corpul meu și nu o pot controla”, afirmă tânăra.
Oamenii care suferă de această afecțiune spun că se simte de parcă mușchii sunt „trași” sau suprasolicitați. Bolnavii resimt și spasme musculare sau arsuri, scrie doctorulzilei.ro.
Alison povestește că se confruntă și cu alte simptome deranjante. Ea suferă uneori de confuzie, având probleme în a-și aminti numele persoanelor sau cum să ajungă într-un anumit loc. Acest lucru o împiedică să meargă la muncă. Tânăra spune că este o boală invizibilă, astfel încât cei din jur nu realizează că ceva ar fi în neregulă cu ea.
„Întreg sistemul nervos central este afectat, dar e greu să vezi asta și e greu de explicat. Încă sunt medici care nu cred că această afecțiune e reală”, afirmă Alison.
Cu toate astea, se estimează că o persoană din 20 suferă, într-o măsură mai mare sau mai mică, de această boală.
Tot ce i-a rămas de făcut lui Alison acum este să învețe să trăiască cu durerea. Ea merge la psiholog, practică yoga și face un tratament cu un aparat care cu impulsuri electrice care permit stimularea fibrelor nervoase. Psihic, ea s-a obișnuit deja cu gândul că va trăi cu durere. Ea a decis să păstreze un jurnal pentru perioadele în care își pierde memoria.
Deși toate strategiile sale sunt de ajutor, durerea lui Alison este constantă și poate izbucni mai puternic în condiții de stres sau de la prea mult efort. Principalul ajutor este sprijinul pe care l-a primit de la familie, spune tânăra.
Femeile între 25 şi 60 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta afecţiunea. Medicii sunt de părere că femeile au un risc de 10 ori mai mare decât bărbaţii. Unii cercetătorii consideră că şi genetica joacă un rol important, însă nu au fost identificare gene specifice.
Nu se cunosc cauzele exacte ale fibromialgiei. Există teorii despre posibile cauze, dar nu există dovezi suficiente pentru a susţine niciuna din aceste ipoteze. Din cauză că fibromialgia este un sindrom cu o simptomatologie variată este dificilă cunoaşterea unei cauze specifice.
Ipoteze :
- fibromialgia este asociată cu celule nervoase foarte sensibile din măduva spinală şi creier. Sensibilitatea exagerată poate fi rezultatul modificărilor chimice din creier sau măduva spinală care controlează durerea. Ca rezultat al acestor modificări, persoana simte durerea mai repede şi prezintă durere difuză musculară.
- fibromialgia este legată de dezechilibrul chimic al creierului care duce la scăderea toleranţei la durere şi la un somn neliniştit şi oboseală în timpul zilei. De aici mai e un pas până la scăderea activităţii fizice, prin urmare muşchii devin şi mai sensibili, mai dureroşi şi mai uşor iritabili
- fibromialgia este cauzată de dezechilibrul hormonal al cortizolului şi al hormonului creşterii (hormonul somatotrop). Eliberarea acestor hormoni este controlată de glanda pituitară şi de hipotalamus. Dezechilibrele hormonale duc la oboseală, modificări de dispoziţie, tulburări de memorie şi toleranţă scăzută pentru durere şi alte simptome.
Fibromialgia este un sindrom dificil de diagnosticat şi nu există teste specifice care să confirme diagnosticul. Este diagnosticată adesea când se elimină din discuţie alte boli cu simptomatologie similară, prin examinările de laborator. Medicul curant va face, de asemenea, anamneza şi un examen obiectiv.
Criteriile cele mai utilizate pentru diagnosticarea fibromialgiei sunt:
- durere difuză prezentă pentru cel puţin 3 luni
- durere şi sensibilitate la presiunea în 11 sau mai multe din cele 18 puncte sensibile. Unele persoane pot avea mai puţin de 11 puncte sensibile dar rămân în observaţie cu fibromialgie
- prezenţa altor simptome tipice fibromialgiei ca inţepenirea, oboseala sau tulburările de somn. Acestea se pot agrava odată cu creşterea stressului, anxietăţii, efortului sau o dată cu modificările meteorologice.
În prezent, nu există niciun tratament pentru fibromialgie.