Octavian Anghel (Romsilva): “Cantitatea de lemn livrată populației a crescut în 2017!”

Cotidianul online “Cronica Română” publică un interviu cu directorul Departamentului Comercial al RNP-Romsilva, ing. Octavian Anghel. Acesta vorbește, printre altele, despre licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă, despre modul în care Romsilva a gestionat criza lemnului de foc destinat populației, despre strategia de dezvoltare a Regiei în domeniul creșterii serviciilor și produselor, altele decât cele provenite din vânzarea lemnului, dar și despre realizările și prioritățile Departamentului pe care îl conduce.

Înființarea Departamentului Comercial, în septembrie 2016, a reprezentat o decizie lăudabilă- care a generat rezultate pe măsură- a actualului director general al RNP-Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, cel care s-a remarcat, la conducerea Regiei, printr-un management transparent, profesionist și eficient.

 

Domnule inginer Octavian Anghel, ați împlinit, în luna septembrie, un an de când sunteți director al Departamentului Comercial din cadrul Regiei Națională a Pădurilor-Romsilva. Faceți, vă rog, un scurt bilanț al realizărilor Departamentului pe care îl conduceți, unul nou înființat, în acest prim an de mandat?

Pot să spun că a fost un an ”plin”, în care, împreună cu ceilalți colegi din Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, am reușit să avem un dialog continuu și foarte bun cu partenerii economici. Licitațiile pentru dreptul de exploatare s-au desfășurat fără probleme, în condiții de deplină transparență, fiind înregistrat un maxim al ultimului deceniu în privința volumului, de 7,5 milioane de metri cubi, adică 91% din volumul oferit la aceste licitații. Am modificat și abordarea în privința veniturilor realizate din alte surse, altele decât cele lemnoase, înlocuind indicatorii fizici cu cei valorici.

Care este strategia de dezvoltare a RNP-Romsilva în domeniul creșterii serviciilor și produselor, altele decât cele provenite din vânzarea lemnului? Despre ce rezultate putem vorbi, în primele nouă luni ale anului 2017, în această direcție?

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are ca obiectiv majorarea veniturilor din comercializarea produselor nelemnoase și servicii silvice. Managerii direcțiilor silvice au libertatea de a alege soluțiile pentru a maximiza veniturile din aceste produse și servicii. Prin modificările recente ale Codului Silvic anticipăm o majorare a veniturilor provenite din asigurarea serviciilor.

De asemenea, în privința fructelor de pădure, a plantelor medicinale și ciupercilor, dorim să realizăm o platformă de comunicare între structurile noastre teritoriale, pentru a asigura celor care le culeg prețuri cât mai motivante. În privința fructelor de pădure, dorim să facem tranziția spre plantații, acum dezvoltând un program pilot la Direcția Silvică Buzău.

În primele nouă luni ale acestui an s-au achiziționat 3.211 tone fructe de pădure, față de 2363 tone în anul trecut, 620 tone plante medicinale față de 625 tone tot în anul 2016 și 500 tone la ciuperci față de 480 tone în anul 2016.

Licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă pe picior bat la ușă. Cum vedeți licitații din acest an și care sunt țintele financiare propuse pentru vânzarea de masă lemnoasă la aceste licitații, în toată țara? A reintrat în normalitate relația cu agenții economici?

Relația cu partenerii noștri economici a intrat în normalitate, avem un dialog constant cu ei și încercă să găsim soluții la provocările actuale. Acum pregătim licitațiile pentru dreptul de tăiere în anul viitor și estimez că vor fi oferiți, în mod transparent, la licitații, partizi de circa 3,2 milioane de metri cubi.

Cum a gestionat RNP-Romsilva criza lemnului de foc destinată populației în acest an? Ce soluții a avut în vedere RNP-Romsilva pentru a se evita problemele de anul trecut? Despre ce cantitate de lemn de foc destinată populației putem vorbi în acest an?

Cantitatea de lemn pentru încălzirea locuințelor livrată populației a crescut în acest an cu circa 20%. Facem mari eforturi pentru a livra populației cantități cât mai mari, la un preț accesibil. Însă, Romsilva nu a putut exploata în regie proprie anul acesta decât 15%, însă lemnul exploatat de agenții economici atestați, adică 85%, ajunge tot pe piață, aproximativ jumătate fiind lemn de foc.

Care sunt prioritățile/țintele pe care vi le propuneți dvs. și Departamentul pe care îl conduceți pentru anul 2018?

În primul rând, suntem în plin proces de dezvoltare a componentei de marketing, prin atragerea de specialiști și conturarea strategiei de marketing a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Ca priorități, ne dorim să menținem dialogul cu partenerii comerciali, să ne menținem transparența, inclusiv în privința prețului lemnului pentru foc destinat populației. Și, evident, ne dorim un procent cât mai mare de adjudecare la licitațiile organizate de Romsilva.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.