Case de marcat, la tonetele de ziare
Pe ordinea de zi a Guvernului se află un Proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.479/2003.
Se modifică legislaţia privind comerţul” In august a fost adoptata OUG prin care casele de marcat cu jurnal electronic devin obligatorii de anul viitor. Noutatea de azi e ca se face posibila la optiunea contribuabilului achizitionarea altui dispozitiv (PC, smartphone) prin care sa tipareasca bon fiscal, fara a fi obligat sa cumpere o casa de marcat”, s-a precizat în şedinţa de guvern de miercuri.
„Operatorii economici care nu intră sub incidenţa ordonanţei de urgenţă pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, în condiţiile legii. Operatorii economici care au obligaţia utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi cei prevăzuţi la alin. sunt denumiţi în continuare utilizatori”, este menţionat în Proiectul de Hotărâre.
De asemenea, utilizatorii înregistrează şi transmit operaţiunile efectuate către Sistemul informatic național de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, denumit în continuare sistem informatic.
Potrivit art. 2 al proiectului, „utilizatorii au obligaţia să elibereze clienţilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amănuntul şi/sau serviciile prestate, iar la solicitarea acestora vor elibera şi factură, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare”.
Totodată, „bonurile fiscale se emit de către utilizatori numai cu aparate de marcat electronice fiscale pentru care s-a obţinut autorizaţia de distribuţie emisă de Comisia de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic, prevăzută la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgență, denumită în continuare comisie”.
Mai mult, Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Distribuitorul autorizat de aparate de marcat electronice fiscale este operatorul economic pe numele căruia a fost eliberată autorizaţia de distribuţie, care poate include în reţeaua sa de comercializare şi/sau service operatorii economici care îndeplinesc condiţiile prevăzute de ordonanţa de urgenţă şi de prezentele norme metodologice, denumiţi în continuare unităţi acreditate. Distribuitorul autorizat are obligaţia de a întocmi şi actualiza lista unităţilor acreditate pentru comercializare și/sau service, pentru fiecare tip/model de aparat pentru care a obținut aviz/autorizație”.
În situaţia defectării aparatului de marcat electronic fiscal utilizatorii consemnează în cartea de intervenţii a aparatului de marcat electronic fiscal.
Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Operatorii economici care vând ziare şi reviste în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 2 lit. b) din ordonanţa de urgenţă, sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale”.
De asemenea, Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Activităţile de vânzare a biletelor de călătorie şi a abonamentelor pentru transportul public de călători în interiorul unei localităţi, ca activităţi conexe transportului, intră în excepţia prevăzută la art. 2 lit. c) din ordonanţa de urgenţă”.
Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/11/HG-8.pdf