Randamentele obligațiunilor României, nivel record

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale României au atins vineri cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, în urma datelor care au arătat că inflaţia a accelerat în octombrie peste ritmul anticipat de analişti, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,77%.

Datele alimentează aşteptările că Banca Naţională a României (BNR) va fi nevoită să înăsprească politica monetară.

Randamentele României au crescut pe o piaţă calmă în Europa Centrală şi de Est, investitorii fiind în aşteptarea datelor referitoare la PIB-urile ţărilor din regiune, care vor fi publicate săptămâna viitoare.

Randamentul obligaţiunilor României pe termen de 10 ani a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 4,48%, potrivit datelor Reuters.

În urma datelor referitoare la inflaţie, leul şi-a revenit iniţial de la minimul ultimilor cinci ani. Unii investitori au decis ulterior să acopere poziţiile de vânzare pentru euro, înainte de weekend, a spus un dealer de la Bucureşti, astfel că leul a coborât la cel mai redus nivel din mai mult de cinci ani.

Euro a atins joi cotaţia de 4,65333 lei pe piaţa interbancară, un nou record, pe fondul accentuării tensiunilor sociale, a anunţului privind revizuirea în creştere a inflaţiei şi a datelor referitoare la adâncirea deficitului comercial.

Acesta este cel mai mare nivel înregistrat până în prezent pe piaţa interbancară. Recordul anterior, de 4,64732 lei, stabilit joi, l-a depăşit pe cel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară.

Leul a coborât sub 4,6 unităţi pentru un euro în această săptămână, după ce BNR a anunţat că în viitor se va concentra e menţinerea dobânzilor aproape de dobânda de referinţă şi că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.