600 de participanți, la a doua ediție a TechFest Cluj
Cea de-a doua ediție a TechFest, primul festival din Transilvania dedicat tehnologiei, a strâns la Cluj-Napoca peste 600 de specialiști în IT, antreprenori și pasionați de tehnologie și inovare. În prima parte a lunii noiembrie, aceștia au avut ocazia să participe la dezbateri intense, prezentări și ateliere susținute de specialiști în tehnologie, IT și inovație, să încerce obiecte inteligente, să se joace împreună și să găsescă soluții de programare la situații cu efecte asupra întregii comunități.
„TechFest pornit la drum anul trecut din dorința de a coagula domeniul IT din Transilvania. Anul acesta, ne-am extins de la Cluj-Napoca în alte două importante orașe universitare ale țării, Timișoara și Iași, iar pentru clujeni am avut o a doua ediție și mai bogată în conținut de calitate. Vom dezvolta proiectul mai departe, deoarece considerăm că tehnologia și IT-ul au nevoie de o comunitate activă, bine structurată și care să comunice eficient”, a declarat Cristian Dascălu, din partea organizatorilor TechFest.
Parteneriatul cu BRD Groupe Société Générale, inițiat la prima ediție a festivalului, continuă și în acest an în toate cele trei orașe de desfășurare: Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. „ Clujul a demonstrat că este un rezervor important de inovare, capabil de iniţiative tehnologice relevante pentru economia viitorului în România, proiecte pe care BRD le încurajează şi doreşte să le sprijine”, a declarat Călin Cojocaru, Director regional retail, BRD Groupe Société Générale, co-organizator TechFest.
Pentru specialiști și tineri care doresc să-și dezvolte o carieră în domeniul tehnologiei, TechJam a însemnat douăzeci de vorbitori și două zile de dezbateri intense, prezentări și ateliere susținute de specialiști în tehnologie, IT și inovație. La forumul Smart Cities s-au prezentat perspectivele orașelor românești de a deveni cu adevărat „inteligente”, în timp ce salonul educațional dezvoltat împreună cu Institutul Francez din România a adus în centrul atenției aplicarea tehnologiei în domeniul educației preuniversitare și universitare. Iubitorii jocurilor au avut la dispoziție o noapte de jucat împreună – gaming night.
Expoziția de obiecte inteligente ExpoTech, desfășurată la Iulius Mall, a atras mii de vizitatori curioși să experimenteze deplasarea cu hoovere, triciclete sau alte mijloace de locomoție inteligente, potrivite aglomerației urbane, să se joace cu roboți programați, realizați din Lego, să vadă cum le răspunde o casă inteligentă sau să folosească device-uri de ultimă generație – aspiratoare inteligente, calculatoare performante, imprimante 3D. Colecția de calculatoare de la primele generații s-a bucurat de asemenea de interes crescut din partea vizitatorilor.
Premianții awards
Ca și la prima ediție a festivalului, organizatorii TechFest și ARIES Transilvania au premiat reușitele antreprenoriale din domeniul IT, în cadrul galei Tech Industry Awards. Este de remarcat că jumătate dintre premianții acestui an au primit distincții și în 2016, ceea ce demonstrează dezvoltarea și continuitatea proiectelor de top din domeniul tehnologiei din Transilvania. Au fost șapte categorii premiate:
- Tânărul antreprenoral anului în tehnologie – Vizitiu Sveatoslav, Art Dynasty
- Antreprenorul anului în tehnologie– Gabriel Crețu, Evozon Systems
- Start-up-ul anului în tehnologie– Dollarbird
- Premiul pentru inovație – CityHealth, al companiei Life is Hard
- Cea mai bună soluție de e-guvernare – Indeco Soft
- Cea mai bună implicare în dezvoltarea orașului inteligent – Zoniz al Global eBusiness Solution
- Premiul special al juriului, pentru implicare în comunitate – NTT DATA Romania
Premianții hackathon
Hackathonul a însemnat 30 de ore de codare realizate de cei aproximativ 70 de programatori, care au lucrat în 13 echipe și au avut posibilitatea să-și aleagă una dintre provocările propuse de partenerii evenimentului sau să dezvolte alte aplicații pe care le consideră utile. La finalul competiției, după o sesiune intensă de prezentări și dezbaterea juriului, câștigătorii sunt următorii:
- Temă de la BRD: Banking API pentru o experiență de plată îmbunătățită – premiul de 1.000 de euro a fost câștigat de echipa Angry Badgers;
- Temă de la BRD: Banking API pentru lumea non-bancară – premiul de 1.000 de euro a fost câștigat de echipa BankOps;
- Temă de la iQuest: Managementul parcării – premiul I, în valoare de 1.000 de euro, și totodată marele premiul al hackathonului, a fost câștigat de echipa 4 People; premiul II, în valoare de 400 de euro, a fost câștigat de echipa Giant, iar premiul III, în valoare de 250 de euro, a fost câștigat de echipa hijakers;
- Temă de la ARIES Transilvania: EoClimLab – premiul de 500 euro a fost câștigat de echipa 2 și ½
- Temă de la Primăria Cluj-Napoca: aplicație pentru mașinile ridicate – premiul a fost câștigat de echipa Guilty Bit.
TechFest 2017 a început la Timișoara, în octombrie, iar în această săptămână se desfășoară la Iași. Prima ediție TechFest a avut loc în noiembrie 2016 la Cluj-Napoca și a adus 3.200 de participanți la evenimentele adresate programatorilor, antreprenorilor și managerilor din domeniul IT: hackathonul MegaHack, dezbaterea Smart City Forum, conferințele TechTalks, CodeCamp și Business Mixer, competiția Transilvania Demo Day și lansarea parcului științific și tehnologic TETAPOLIS, vizitele la companii din cadrul Tech Open Days și Gala Tech Industry Awards.
Acestora li se adaugă zeci de mii de vizitatori ai expoziției tehnologice ExpoTech de la Iulius Mall Cluj. Evenimentul a mai însemnat premii în valoare totală de 25 de mii de euro, 4.250 de ore cumulate de programare la MegaHack și 70 de ore de prezentări susținute de specialiști. În total, au fost implicate 118 companii, instituții și organizații.