Intervenție de protezare totală a umărului
O complexă intervenție chirurgicală ortopedică care a constat în protezarea totală a umărului unei paciente de 70 de ani, cu proteză totală de umăr inversată, a fost realizată în premieră, joi, la Secția Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu.
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de către unitatea medicală sibiană, intervenția deosebit de complexă a fost realizată prin procedura artroplastiei umărului de către dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie — traumatologie și șeful Secției Clinice Ortopedie Traumatologie a celei mai mari unități sanitare a județului.
Operația a durat aproximativ 2 ore, iar în momentul de față pacienta se află sub supraveghere post-operatorie de specialitate.
„Pacienta a fost diagnosticată cu un deficit funcțional sever al umărului, cu deteriorarea articulației (distrugerea capului humeral), în urma unor luxații repetate, practic un umăr blocat — iar protezarea totală este cea mai eficientă soluție în acest caz. Este pentru prima dată când realizăm o astfel de intervenție de protezare totală a umărului în cadrul clinicii noastre, după ce, anterior, mai mulți chirurgi ortopezi ai SCJU Sibiu au efectuat cu succes proceduri de înlocuire parțială a umărului, în cazul unor fracturi complexe ale capului humeral”, a explicat dr. Radu Sorin Fleacă, potrivit comunicatului citat.
Pacienta a fost internată cu 24 de ore înaintea operației, și în funcție de evoluția sa post-operatorie poate fi externată în 2-3 zile.
Conform medicului sibian, acest tip de intervenție chirurgicală este o practică des întâlnită în străinătate, dar în România numărul procedurilor este încă redus, prin prisma adresabilității încă scăzute pe acest segment, în contextul în care mulți potențiali pacienți nu cunosc faptul că există această modalitate de tratament mai puțin frecventă decât protezarea genunchiului sau șoldului.