Divergențe UE-Marea Britanie pe factura Brexit

0

Marea Britanie nu va ceda presiunii Uniunii Europene pentru ca Londra să trimită până la sfârșitul săptămânii viitoare un răspuns legat de angajamentele privind factura pe care țara va trebui să o plătească pentru Brexit, a afirmat joi negociatorul britanic, David Davis.

Negociatorul-șef european pentru Brexit, Michel Barnier, a acordat vineri Londrei un termen de două săptămâni pentru a-și îmbunătăți propunerea privind plata facturii Brexit-ului, estimată de UE la 60 de miliarde de euro.

Aceasta așteaptă răspunsul înainte de a trece eventual la următoarea fază a negocierilor luna viitoare, în special deschiderea tratativelor cu privire la relațiile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie, cerute cu insistență de Londra. „Nu este un termen limită pe care să mi-l amintesc”, a declarat negociatorul britanic pentru Brexit, David Davis, la un forum de afaceri organizat la Berlin de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. „Următoarea dată critică este Consiliul (European) din decembrie, este vorba despre o dată pentru luarea unor decizii”, a adăugat el, făcând aluzie la viitorul summit european de la 14 și 15 decembrie.

„Michel (Barnier) este un negociator… Este pe cale de a negocia? Da, este”, a adăugat omologul său britanic. „Nu cred că vom fi sub presiune pentru a furniza un răspuns public săptămâna viitoare. Nu, cu siguranță nu”, a insistat el, potrivit Agerpres.

Factura Brexit-ului pentru Londra rămâne principala sursă de blocaje în discuțiile cu UE de la demararea negocierilor în iunie. UE a anunțat o sumă cuprinsă între 50 și 60 de miliarde de euro, Londra estimând la rândul său o factură mai apropiată de 20 de miliarde de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.