Domeniile „.ro” vor fi taxate

Agenda de activități din acest an a Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a fost dominată de strategia de redresare a Poștei Române, aplicarea taxei de mentenanță pentru domeniilor ‘.ro’, dar și facilitățile fiscale acordate sectorului IT&C.

De asemenea, derularea proiectului Ro-Net și efectele produse de Wannacry, unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice la nivel internațional, sunt alte două subiecte incluse în retrospectivele din acest an, dedicate Ministerului Comunicațiilor, informează Agerpres.

Domeniile ‘.ro’, pe lista priorităților începutului de an

Plecat la drum, în 2017, cu un buget mai mare de peste 22 de ori față de anul anterior, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale începe anul cu lansarea în dezbatere publică a unui nou proiect de lege privind gestionarea domeniilor ‘.ro’. Practic, era vorba despre o inițiativă prin care ministrul Comunicațiilor de la acea vreme, Augustin Jianu, a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație a ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor ‘.ro’.

Decizia de a introduce un tarif de achiziționare, precum și un tarif de mentenanță anuală pentru domeniile ‘.ro’, începând cu data de 1 iulie 2017, a aparținut ICI, gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.

În data de 17 august, ICI București a anunțat că membrii Consiliului de Administrație au aprobat introducerea unei taxe anuale în valoare de 6 euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanță anuală în cazul domeniilor ‘.ro’, începând cu data de 1 martie 2018. În acest context, ICI București preciza că sistemul de domenii ‘.ro’ va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală, iar începând din primăvara anului viitor deținătorii (registranții) de domenii ‘.ro’ vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minimum un an și maximum 10 ani.

Oficialii ICI notează că valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.