384 de firme cu acțiuni la purtător, în România
Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat vineri, la Iaşi, că în România sunt 384 de firme cu acţiuni la purtător, fapt care le conferă proprietarilor confortul anonimatului şi le dă posibilitatea încheierii contractelor cu statul.
„În România sunt 384 de firme. Toate lucrează cu statul. De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adică să meargă mai bine sau mai prost, în condiţiile în care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce înseamnă că relaţia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid”, a declarat eurodeputatul Cătălin Ivan în cadrul unei dezbateri privind „Acţiunile la purtător”.
La evenimentul desfăşurat la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, europarlamentarul a subliniat dificultatea înfiinţării unei astfel de firme. În acest sens, Cătălin Ivan a menţionat că „într-o economie în care oamenii nu îşi asumă activitatea pe care o depun, e cel puţin periculos din toate punctele de vedere”.
„Dau un exemplu aleatoriu. Sunt preşedinte de Consiliu Judeţean şi privatizez o firmă din subordine, o dau unor prieteni, o transform înapoi în acţiuni la purtător iar prietenii îmi dau fizic acţiunile, şi mi le pun în sertar eu mie. Pot să îmi dau mie contracte, firmei mele fără ca nimeni să poată face legătura între firma respectivă şi mine. Sigur, de-a lungul vieţii drumurile noastre se intersectează, pentru că eu am nevoie de banii pe care mi-i dau. Atunci îmi garantez nişte împrumuturi pe care poate nu le mai plătesc niciodată, beneficiez de tot felul de servicii din partea firmei respective, dar niciodată nu iau bani fizic din firma respectivă, ca să nu urmărească nimeni banii pe principiul ‘follow the money’ şi să ajungă la mine. Este un mod de lucru care se practică”, a declarat Cătălin Ivan.
Conform afirmaţiilor acestuia, transferurile din România către firmele de offshore se ridică la peste 40 de miliarde de euro.