Selfita, o problemă psihică alarmantă!
Selfita (selfitis) este o problemă psihică, iar persoanele care simt nevoia să publice mereu fotografii cu propria persoană în media de socializare ar putea avea nevoie de ajutor, au atenţionat psihologi din Marea Britanie şi India în urma unor noi cercetări, relatează vineri The Telegraph.
Termenul a fost introdus pentru prima în anul 2014 pentru a descrie pornirea obsesivă de a face ”selfie-uri” şi a le publica pe reţelele de socializare, acest lucru sugerând că Asociaţia Americană de Psihiatrie ar lua în considerare clasificarea acestui comportament ca boală mintală. Ca urmare, o echipă de oameni de ştiinţă de la Nottingham Trent University din Marea Britanie şi Thiagarajar School of Management din India au decis să investigheze dacă la baza acestui fenomen se află o tulburare comportamentală.
În urma cercetărilor, aceştia au confirmat că selfita este un fenomen real şi de asemenea a fost concepută o scală intitulată ”Selfitis Behaviour Scale” (scală comportamentală pentru selfită) pentru evaluarea gradului de severitate al acesteia.
Concluziile studiului, publicate în ”International Journal of Mental Health and Addiction”, au confirmat că există trei niveluri de selfită.
Selfita la nivel limită cuprinde acele persoane care îşi fac selfie-uri de cel puţin trei ori pe zi, însă nu le publică pe reţelele de socializare.
În faza acută a bolii, persoanele publică online selfie-urile.
În cea de-a treia etapă a selfitei, cea cronică, utilizatorii de reţele de socializare resimt o nevoie incontrolabilă de a-şi face fotografii şi de a publica de cel puţin şase ori pe zi.