Se liberalizează onorariile notarilor

Investigaţia privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie, a fost finalizată de Consiliul Concurenţei, iar acest lucru reprezintă un prim pas în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor.

‘Practic, aceste angajamente constituie un prim pas, esenţial, în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor. UNNPR are un rol important şi apreciem preocuparea sa, legitimă de altfel, pentru calitate şi integritate, dar trebuie să existe şi concurenţă pentru a avea calitate la preţuri rezonabile. Angajamentele sunt eficiente şi pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp, permiţând înlăturarea imediată a îngrijorărilor, fără a avea vreun impact negativ asupra oricăror alte pieţe, companii sau consumatori’, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii pentru concurenţă, transmis marţi Agerpres, angajamentele asumate de UNNPR elimină complet, imediat şi definitiv îngrijorările ce au condus la declanşarea investigaţiei, la sfârşitul anului 2015. Astfel, sunt înlăturate restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale.

De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului Justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurenţial şi includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale, în conformitate cu prevederile legale.

Investigaţia a fost declanşată la sfârşitul anului 2015, ca urmare a adoptării de către UNNPR a unui cod deontologic (Hotărârea nr. 9/2015), conţinând unele prevederi ce au creat îngrijorări din punct de vedere concurenţial. Acestea se referă la modalitatea de fixare şi de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricţii privind publicitatea individuală, inclusiv în ceea ce priveşte informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, respectiv în ceea ce priveşte popularizarea unor modele de acte şi proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluţii pentru speţe concrete.

Angajamentele au fost deja aprobate prin Hotărâre de către Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi pot fi implementate chiar şi înainte de aprobarea lor de către Consiliul Concurenţei.

În acelaşi timp, Consiliul Concurentei a aprobat instituirea unui mecanism de monitorizare combinat pentru a se asigura punerea în aplicare a angajamentelor asumate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.