Corina Şuteu, distinsă cu un important Ordin

Share:

Corina Şuteu, consultant cultural internaţional, critic de teatru şi manager cultural, a fost distinsă, miercuri cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer de către ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis.

„Este într-adevăr o recunoaştere reală pe care intenţionăm să o exprimăm în această seară pentru întregul dumneavoastră parcurs, atât de apropiat întotdeauna de Franţa şi pentru rolul dumneavoastră în schimburile artistice şi intelectuale cu România”, a declarat Michele Ramis.

Totodată, au fost amintite, în cadrul ceremoniei, eforturile de susţinere a cinematografiei române, depuse de Corina Şuteu. „Aţi semnat, la Cannes, în 2016, o ambiţioasă convenţie de cooperare între cinematografiile română şi franceză”, a adăugat ambasadoarea.

Totodată, a punctat aceasta, dosarul de înscriere a sitului Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO este „o miză majoră” a activităţii Corinei Şuteu.

La rândul său, Corina Şuteu a vorbit despre importanţa decoraţiei, dar şi despre contextul social şi politic din România prezentului. Ea a mărturisit că parcursul său personal şi profesional a fost marcat de viaţa şi studiile în Franţa. „Acolo am învăţat sensul concret al termenului ‘democraţie’. Graţie acestor societăţi pentru care cultura şi educaţia sunt fundamentele cetăţeniei am devenit europeană în adevăratul sens al cuvântului”, a afirmat Şuteu, la primirea distincţiei.

Ea a vorbit despre „fragilitatea democraţiei” şi despre modul în care cetăţenii percep rolul lor în societate. „Pentru o persoană care a trăit într-o Românie totalitară, aceste învăţături au avut rol crucial”, a povestit ea.

Totodată, Corina Şuteu a adăugat că a învăţat, la New York, cu „există multe faţete ale democraţiei”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.