100 de premiere la teatrele din Capitală în 2017

Anul 2017 a fost unul prolific pentru teatrele bucureştene, aproximativ 100 de spectacole fiind prezentate în premieră publicului bucureştean, atât de teatrele de stat, cât şi de trupele independente.

Apărut la finalul anului 2016, printr-o decizie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Teatrul Dramaturgilor Români şi-a făcut o intrare spectaculoasă cu mai multe premiere şi un festival, informeaza Agerpres.

Naţionalul bucureştean a deschis seria premierelor bucureştene, pe 8 ianuarie, cu spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, în regia lui Ioan Caramitru, prezentat la Sala Studio. Aleasă în 1991 drept cea mai bună piesă a anului la concursul UNITER, „Angajare de clovn” a devenit una dintre cele mai jucate piese contemporane, şi nu doar pe scenele româneşti.

„Această piesă mi-a purtat noroc. După ce am tradus-o în franceză, ea şi-a găsit imediat un ecou în Franţa şi în alte multe ţări, a fost unul dintre marile mele succese la Avignon, dar şi în Germania, Italia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Turcia, Polonia…”, povesteşte autorul despre piesa scrisă în 1986 „cu gândul la clovnii lui Fellini”.

Seria a continuat în luna februarie, pe scena Sălii Atelier, cu „Crima din strada Lourcine” de Eugene Labiche, în regia lui Felix Alexa, o comedie neagră cu Marius Manole, Istvan Teglas, Raluca Aprodu, Mihai Calotă, Victor Ţăpeanu.

În iunie, regizorul Vlad Cristache a adus la Sala Atelier spectacolul „Umbre” de Marilia Samper, cu o distribuţie de excepţie: Ana Ciontea – în rolul Mama, Gheorghe Visu – Tatăl, Mariana Mihuţ – Bătrânica, Victor Rebengiuc – Bătrânelul, Mircea Rusu – Bărbatul, Gavril Pătru – Străinul, Alexandra Sălceanu – Fata, şi Emilian Mârnea – Băiatul.

Teatrul Naţional Bucureşti a găzduit, în septembrie, şi „UFO” de Ivan Vyrypaev, spectacol regizorat de Bobi Pricop, la Sala Pictură.

În noiembrie, la TNB, a fost prezentate ultimele două premiere ale anului „Livada de vişini” de A.P. Cehov, în regia georgianului David Doiashvili, pe 11 noiembrie, şi „Regele moare” de Eugene Ionescu, în regia tinerilor Andrei şi Andreea Grosu, pe 28 noiembrie, ambele spectacole fiind prezentate la Sala Mare.

Un regim special l-a avut spectacolul „Vivien Leigh: Ultima conferinţă de presă” de Marcy Lafferty, un „one woman show” cu Lamia Beligan, regia Liana Ceterchi. Spectacolul, realizat în 2016 la Teatrul Excelsior, a fost preluat de Teatrul Naţional Bucureşti în cadrul Programului „Uşi deschise pentru toţi”, premiera având loc pe 17 octombrie.

Tot la Teatrul Naţional, la Sala Mică, au fost prezentate alte două spectacole, în premieră, din Programul „9G la TNB”: „Dragoste şi informaţie” de Caryl Churchill, regia Irina Crăiţă-Mândră, şi „Război” de Lars Noren, în regia Lorena Zăbrăuţanu.

Teatrul Nottara a revenit în 2017, după ce, în 2016, sediul său din Bulevardul Magheru a fost închis aproximativ şase luni. Teatrul a oferit publicului o serie de premiere semnate de Alexandru Mâzgăreanu, Cristi Juncu sau Alessandra Giuntini.

Prima a fost, pe 22 februarie, „Iubirea la oameni” de Dmitri Bogoslavski, în regia Evgheniei Berkovici, apoi a urmat, pe 23 februarie, „Somnambulism” de Iaroslava Pulinivici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

„Iubirea la oameni” este nu doar un tablou al unei societăţi rurale, în care totul se trăieşte la alte intensităţi, ci şi o reflectare a comportamentelor umane ce îşi pierd măsura, se arată în descrierea spectacolului.

Piesa cunoscutului autor israelian Hanoch Levin, „Burlaci şi burlăciţe”, în regia Alessandrei Giuntini, a putut fi văzută pentru prima dată, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara, pe 17 martie.

Luna mai a adus în faţa publicului bucureştean spectacolului „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, o coproducţie a Teatrului Nottara cu Teatrul de Artă Bucureşti, şi „Mărimea contează” de Neil LaBute, în regia lui Cristi Juncu, cu o distribuţie din care fac parte Andi Vasluianu/Tudor Istodor, Vlad Zamfirescu, Raluca Tiţa şi Irina Velcescu.

Spectacolul „D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale”, în regia lui Claudiu Goga, a avut premiera în septembrie la Nottara. Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim, Alexandru Jitea, Andi Vasluianu, Luminiţa Erga s-au numărat printre actorii care au făcut parte din distribuţie.

Tot în premieră pe scena Teatrului Nottara au putut fi văzute şi spectacolele „Opt femei” de Robert Thomas, în regia lui Andreas Merz-Raykov, „Totul e relativ” de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa, dar şi spectacolele dedicate Centenarului Marii Uniri, programate sub sloganul „100 de ani împreună” – „Vlaicu Vodă”, după Alexandru Davila, „Despot Vodă”, după Vasile Alecsandri, „Apus de soare. Viforul. Luceafărul – o trilogie”, după Barbu Ştefănescu Delavrancea, şi „Treptele Unirii”, recital susţinut de actorul Emil Boroghină, precum şi „Despre olteni cu dragoste”, după „La Lilieci” de Marin Sorescu.

La Teatrul Bulandra seria premierelor a fost deschisă, în luna ianuarie, cu spectacolul „Macbeth”, de William Shakespeare, regizat de cehul Michal Docekal.

„Pe lacul auriu” de Ernest Thompson, în regia venerabilului Dinu Cernescu, a putut fi văzut în premieră, la Sala Toma Caragiu, pe 3 iunie. În distribuţie – Virgil Ogăşanu, Valeria Ogăşanu, Ana Ioana Macaria, Lucian Ifrim şi Alin Potop.

„Doi bătrâni, o casă şi un lac. De 50 de ani Kate îl iubeşte pe Tom, bărbatul ei; Claudia, fiica lor, luptă pentru dragostea lui Tom care ar fi dorit un băiat. Billy, copilul bezmetic al lui Bill caută şi el dragostea familiei lui. Bill se va căsători cu Claudia şi toate conflictele se vor linişti, acolo, la malul lacului. Spectacolul nostru se vrea o oază de zâmbete, de dragoste şi de linişte într-o lume anormală care ne înconjoară. În final cred că toţi am dori să rămânem acolo, pe malul lacului auriu”, spune Dinu Cernescu despre spectacolul său.

O altă premieră la „Bulandra” a fost „Ospăţul de piatră” inspirat de piesa „Don Juan”, de Moliere, în regia Anei-Ioana Macaria. Piesa a fost prezentată publicului la Sala Space, pe 9 iunie.

Teatrul Mic şi-a deschis, în luna februarie, seria premierelor din 2017 cu poemul teatral rock „Deşteptarea primăverii” De Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Gheorghe Visu, Mihaela Rădescu, Liliana Pană şi Petre Moraru. „Deşteptarea Primăverii” este o dramă satirică, fiind centrată pe „conflictul dintre generaţii” şi contradicţiile interioare ale tinerilor, aruncând în aer norme, limite şi secrete ale vârstei adolescentine.

În luna aprilie a fost rândul spectacolului, „Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag, urmat de „Familia fără zahăr”, o coproducţie cu Centrul de Teatru Educaţional Replika, în regia lui Radu Apostol, după un text semnat de Mihaela Michailov.

Piesa „Karamazovii” de Horia Lovinescu şi Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului „Fraţii Karamazovi” de F.M. Dostoievski, cu Marian Râlea, Cristian Iacob, Radu Zetu, Rareş Florin Stoica şi Bogdan Talaşman, a putut fi văzută în premieră în luna iunie.

La sfârşitul septembrie, Teatrul Mic a adus în faţa spectatorilor comedia neagră „Ţinutul din miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Vlad Massaci, o piesă câştigătoare, în 2008, a Premiului Pulitzer pentru dramaturgie.

Spectacolul de teatru-dans contemporan „Apa Vie”, după poveştile fraţilor Grimm, cu un scenariu original semnat de Daniel Chirilă, în care basmul, coregrafia, video mapping-ul, machiajul inedit şi elementele Commediei dell’Arte se îmbină spectaculos, cu o regie şi coregrafie semnate de Ştefan Lupu, a avut premiera în octombrie, la Teatrul Mic.

„Anul Dispărut. 200/7”, ultimul spectacol al trilogiei scrise de Peca Ştefan, împreună cu „Anul Dispărut. 1989” şi „Anul Dispărut. 1996”, a avut premiera oficială în luna noiembrie.

La Teatrul Odeon, noua versiune a piesei „Pescăruşul” de A.P. Cehov, realizată de tinerii regizori Andrei şi Andreea Grosu, a fost prezentată în premieră în luna mai, urmată în iunie de musicalul „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, după „Insula” de Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuţiu, cu muzica semnată de Ada Milea. Musicalul a beneficiat de o distribuţie din care fac parte, printre alţii, Mihai Smarandache, Marius Damian, Paula Niculiţă, Antoaneta Zaharia.

„Insula pe care a naufragiat acest Robinson al lui Gellu Naum şi al Adei Milea e înţesată cu capcane – capcane ale paradoxului, ale ludicului, ale jocului care se hrăneşte din propria-i substanţă. ‘Jurnalul’ e un text circular, ironic şi autoironic, asemenea cântecelor pe care Ada le compune în aşa fel încât să poată fi îndelung fredonate, fără a-şi pierde vraja. Vrajă care constă în capacitatea de a ne proiecta pe noi, cei din afara scenei, în chiar centrul scenei, şi de a ne îngădui, cu graţie, să ne identificăm cu oricare personaj”, spunea regizorul Mihai Măniuţiu despre spectacol.

Cea de-a treia premieră a anului la Odeon a fost „Constructorul Solness” de Henrik Ibsen, în regia Sânzianei Stoican, prezentată la Sala Majestic, cu o distribuţie din care fac parte Cezar Antal, Sabrina Iaşchevici, Constantin Cojocaru/ Gelu Niţu, Ana Maria Moldovan, Ioan Batinaş, Anda Saltelechi, Silvian Vâlcu.

Teatrul de Comedie a avut un an 2017 cu zece spectacole prezentate în premieră, seria fiind deschisă, în ianuarie, de regizorul Alexandru Dabija cu „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery.

În luna martie, au avut premiera oficială spectacolele „Kimberly” de David Lindsay-Abaire, regia Andreea Vulpe, cu Virginia Mirea, Mihaela Teleoacă, Vlad Bâzganu, Laura Creţ şi Ioan Coman, şi „Reguli de viaţă” de Sam Holcroft, în regia Ioanei Petre, cu Manuela Ciucur, Ionuţ Grama, Smaranda Caragea, Andreea Vasile, Cătălin Babliuc, Gheorghe Dănilă şi Elina Grama, un proiect câştigător al concursului Comedia ţine la TINEri, ediţia a VII-a.

„Drumeţia sau Despre sexualitate azi”, una dintre cele mai recente scrieri dramatice a lui Martin Heckmanns, cu traducerea şi regia semnate de Vlad Massaci, a putut fi văzut în premieră în aprilie. Spectacolul prezintă cinci părinţi care se întâlnesc pentru a judeca şi condamna libertăţile adolescenţei, ascunzându-şi sub un văl de pudibonderie şi prejudecată propriile porniri la fel de adolescentine, precizează un comunicat de presă al teatrului.

În luna mai – o altă premieră: „Don Juan”, adaptare după Moliere, în regia lui Andrei şi a Andreei Grosu. În septembrie a fost montat pe scena Teatrului de Comedie spectacolul „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral, în regia lui Mădălin Hîncu, de asemenea un proiect câştigător al concursului Comedia ţine la TINEri, ediţia a VII-a.

Horaţiu Mălăele a deschis luna octombrie cu spectacolul „Shylock” după Gareth Armostrong. Mălăele joacă un dublu rol, cel de regizor şi de interpret al personajului Shylock. Din distribuţie mai fac parte George Mihăiţă, Mireţa Zeţa/ Lia Sinchevici, şi Bogdan Mălăele.

„Hernie de disc” de Ingrid Lausund, în regia lui Dorin Boca, un spectacol de natură comic-neurologică, a fost premiera luni noiembrie.

Ultima lună a anului a adus pe scena Teatrului de Comedie spectacolul „Breaking News”, în regia lui Mircea Cornişteanu, cu o distribuţie din care fac parte George Mihăiţă şi Dragoş Huluba, şi un spectacol produs de Asociaţia Artextract, „Elixir” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Macel Ţop, cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi.

Teatrul Evreiesc de Stat a prezentat în februarie, spectacolul „Dibuk” de S. Anski, cu o regie semnată de Chris Simion-Mercurian, dar şi „Şofer/Pictor” de Hillel Mittelpunkt, în regia lui Alexandru Dabija.

În martie, premiera au avut-o „Corp străin” în regia lui David Schwartz, şi „Sacrificatorul: un coşmar” de Isaac Bashevis Singer, în regia lui Rafael Goldwaser, urmate în luna mai de alte două spectacole care au putut fi văzute pentru prima dată de public: „Lobby Hero” de Kenneth Lonergan, în regia lui Radu Iacoban, şi „Visătorul” de Jean Henri Blumen, regia Rafael Goldwaser.

„O lecţie de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg, cu o regie semnată de Alexandru Berceanu, a fost o tragi-comedie care a însemnat premiera lunii septembrie.

Pe 20 decembrie Teatrul Evreiesc a venit cu o nouă premieră: spectacolul „Marienbad”, un musical după Şalom Aleihem, traducerea Carol Feldman. După cum o prezintă comunicatul teatrului „Marienbad” este o cronică a vicisitudinilor oamenilor duplicitari care cedează snobismului şi superficialităţii.

„Marienbad – menit a fi un loc al recreerii – reprezintă o ameninţare pentru fidelitatea conjugală. Sexul, amăgirea şi intrigile familiale, escrocii conjugali, soţii geloşi şi soţiile ofensate sunt la ordinea zilei. Lumea din Marienbad e elegantă şi ridicolă. High-life, comedie bufă şi prostie. Orăşelul boem de vacanţă e aglomerat de evreice vesele: soţii şi fiice. Mesajele lor pline de suspiciune, proteste inocente, prefăcătorii, bârfe răutăcioase şi sarcasm delicios provoacă intrigi, animozităţi şi pasiuni intense”, se mai arată în comunicat.

Teatrul Metropolis a deschis anul 2017 cu „Procesul caprei cu un ied”, piesă scrisă şi regizată de Radu Iacoban, cu o distribuţie din care fac parte Marian Râlea, Alexandru Potocean, Rodica Lazăr, Ana Ularu, Radu Iacoban.

În martie a fost premiera spectacolului „Şi negru şi alb şi gri”, cu Mimi Brănescu autor şi regizor. Distribuţia – Dana Dogaru, Adrian Titieni, Carmen Tănase, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprişor, Tudor Aaron Istdor şi Natalia Călin. „Iubire isterică”, o piesă în care şapte personaje sunt în căutarea iubirii, a senzualităţii, a sufletului pereche, a avut premiera, în primăvară, tot la Metropolis, regia fiind semnată de Cristi Juncu, iar textul, de Laura Cahill.

„Konkurs” (după Audiţia) de Alexandr Galin, în regia lui Emanuel Pârvu şi „Secretul doctorului Honingberge” de Mircea Eliade, în regia lui Dragoş Galgoţiu, cu participarea extraordinară a tenorului Robert Nagy, a sopranei Tina Munteanu, a tenorului Florin Budnaru, a pianistului Alexandru Burcă şi a trompetistului Cristian Hanghiuc, au fost premierele lunii iunie.

Directorul de scenă Victor Ioan Frunză a adus la Teatrul Metropolis, în august, spectacolul estival „Grădina Gloria”, un eveniment susţinut în fiecare week-end, până pe 3 septembrie, cu participarea extraordinară a tenorului Robert Nagy. Victor Ioan Frunză a venit, la începutul toamnei, cu două noi spectacole – „Hamlet” de William Shakespeare şi „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu.

Ultima premieră a Teatrului Metropolis din 2017 a fost prezentată în luna noiembrie, „Freamătul plopilor” de Gerald Sibleyras” în regia Ancăi Maria Colţeanu, cu Costel Constantin, Marius Stănescu şi Dan Aştilean în distribuţie.

„Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia lui Erwin Şimşensohn, a fost prima dintre premierele anului 2017 la Teatrului Excelsior. „Este o poveste de dragoste. O poveste despre cum iubirea transcende orice impediment fizic. O poveste despre ambiţie, vise şi dezamăgiri”, îşi descrie Şimşensohn spectacolul. Din distribuţie fac parte Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Şerban Gomoi.

În februarie a urmat „TimeAholics”, o tragicomedie care aduce în prim-plan una dintre cele mai actuale teme ale lumii contemporane – lipsa timpului. Piesa este scrisă de Bogdan Capşa, cu regia şi scenografia semnate de Anca Ciuclaru.

Răzvan Mazilu a semnat, în iulie, regia şi coregrafia spectacolului „Our Ladies of Perpetual Succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare)” de Lee Hall, după romanul „Sopranele” de Alan Warner.

„Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, cu regia şi scenografia semnate de Vlad Cristache, este premiera lunii octombrie, în timp ce în noiembrie bucureştenii au putut vedea, la Excelsior, „Viaţa plicticoasă şi preaplină a visătorului Francois”, inspirată de „Gargantua şi Pantagruel” de Francois Rabelais, în regia lui Horia Suru, şi „Lear, necugetatul meu stăpân” după „Lear” de William Shakespeare, cu regia şi adaptarea scenică realizate de Inna Sokolova-Gordon.

Teatrul Masca a venit în faţa bucureştenilor cu un singur spectacol nou, „Casa cu Nebuni” după scrierile lui G.M. Zamfirescu, cu scenariul şi regia semnat de Mihai Mălaimare, un amalgam de trăiri şi emoţii prezentat în stilul non-verbal al actorilor de la Masca.

Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – ARCUB a prezentat bucureştenilor două spectacole în premieră. Astfel, „Artist Talk”, o co-producţie ARCUB şi Asociaţia Piese Refractare, în regia Gianinei Cărbunariu, a avut premiera în ianuarie, iar „Plastic” de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, cu Bogdan Dumitrache, Cristina Toma, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Nicoleta Lefter / Ioana Mărcoiu în distribuţie, a fost prezentat prima dată în luna martie.

La Unteatru, în ianuarie a avut premiera cu spectacolul „Lumea dinăuntru” de John Elsom, în regia Catincăi Drăgănescu şi interpretarea Valentinei Zaharia.

Spectacolul de teatru coregrafic „Eine kleine Nachtmusik”de Gigi Căciuleanu, un one man show cu Lari Giorgescu pe muzica lui W.A. Mozart şi textele lui Gigi Căciuleanu, a avut premiera în deschiderea micro-festivalului Zilele Unteatru, şi o premieră de gală în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, pe scena Ateneului Român.

„Este o metaforă a ‘singurătăţii creatorului de cursă lungă’. Cea a unui solitar Om-Artist, Artist-Om, fără vârstă, Veşnic-Copil, dar, în acelaşi timp şi dintotdeauna Bătrân-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist… Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând… Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei ‘Eine Kleine Nachtmusik’ nu e (numai) Mozart, Amadeus sau Wolfgang…e o metaforă”, a declarat Gigi Căciuleanu.

În lunia iunie, regizorul Alexa Visarion a debutat în teatrul independent cu un text în premieră în România – „Hughie” al dramaturgului Eugene O’Neill, cu Richard Bovnoczki şi Andrei Seuşan.

O altă premieră, tot în cadrul Zilelor Unteatru, a fost „Îngrijitorul” de Harold Pinter, în regia lui Radu Iacoban, cu Ionuţ Grama, Liviu Pintileasa şi Andrei Seuşan.

Spectacolul „Nora” de Henrik Ibsen, cu o regie semnată de Zsuzsanna Kovacs, a fost prezentat pentru prima dată în octombrie.

Teatrul de Artă, a sărbătorit cinci ani de existenţă în 2017. În acest moment aniversar, au fost prezentate publicului cu patru spectacole în premieră, dintre ele în co-producţie. O colaborare cu Teatrul Mic a adus, în martie, în faţa spectatorilor, piesa „Singularity” după Cornel Mihai Ungureanu, în regia Marianei Cămărăşan. Spectacolul a fost nominalizat la premiul „Cea mai bună piesă a anului 2011”, program UNITER desfăşurat sub egida Casei Regale a României. A doua coproducţie „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, în regia lui Dan Lăcătuşu, realizat cu Teatrul Nottara şi prezentat în luna mai.

În septembrie şi noiembrie, două premiere: „Constelaţii” de Nick Payne, în regia lui George Dogaru, şi „Când timpul stă pe loc” de Donald Margulies, în regia lui Bogdan Budeş, cu Mihaela Sîrbu, Andi Vasluianu, Dorin Andone şi Diana Roman.

Teatrul Act a adus în atenţia publicului, în martie 2017, spectacolul „N-ai tu treabă” în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş, Andrei Seuşan şi Alexandru Voicu în distribuţie.

Teatrul Point a deschis anul 2017, în ianuarie, cu one man show-ul lui Florin Piersic jr., „O mie de motive” după „Every Brilliant Thing” de Duncan Macmillan, în regia lui Horia Suru. Pe 1 şi 2 septembrie a avut loc premiera spectacolului „p.a.r.t.y.” de Tom Basden, o comedie în regia Ancăi Maria.

Apărut la sfârşitul anului 2016, în urma unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Teatrul Dramaturgilor Români a atras atenţia spectatorilor bucureşteni cu şapte producţii – „Confidenţial. Scene argheziene”, „Exerciţiu de echilibru”, „Învăţăturile lui Zaharia Trahanache către fiul său”, „Balul Cimitirului”, „Tarot Tales”, „Hoţul perfect şi Puterea Dragostei”, „Infractorii” – realizate de şase regizori: Alexander Hausvater, Paul Chiribuţă, Dan Tudor, Felix Crainicu, Mircea Tiberian, Ingrid Bonţa, cu 45 de actori cunoscuţi publicului bucureştean şi nu numai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.