Expoziţia de Istorie şi Cultură a oraşului Slatina

0

Expoziţia de Istorie şi Cultură a oraşului Slatina, amenajată la Muzeul judeţean Olt, a fost redeschisă luni, după mai mai mulţi ani în care muzeul s-a aflat în reabilitare.

Redeschiderea expoziţiei menţionate, a cărei tematică ilustrează evoluţia localităţii de la aşezare rurală, la târg şi apoi la oraş, a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 650 de ani de atestare documentară a Slatinei.

„Într-o formulă muzeografică modernă şi atractivă, prin intermediul mărturiilor arheologice şi istorice autentice: obiecte tridimensionale, monede, cărţi, documente, hărţi, planuri, fotografii, cărţi poştale ilustrate, se prezintă vechimea locuirii şi particularităţile dezvoltării aşezării, situată în zona de convergenţă a dealului cu şesul, precum şi a unor importante rute comerciale care se întretăiau la vadul Oltului de la Slatina”, precizează un comunicat al Muzeului Judeţean Olt.

Descoperirile arheologice din Slatina argumentează continuitatea de locuire încă din perioada neolitică, prin vestigii ale culturii Vădastra, potrivit sursei citate.

Una dintre sălile în care este amenajată expoziţia, prezintă Slatina medievală, pornind de la documentul de atestare emis la 20 ianuarie 1368 de Vladislav I Vlaicu, în care localitatea este menţionată ca punct vamal.

O altă sală, a treia a expoziţiei, prezintă fotografii de epocă ce conturează imaginea oraşului Slatina la sfârşitul secolului al XIX-lea şi primele decenii ale secolului XX.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.