Ileana Mălăncioiu vine la conferințele TNB
Duminică 4 februarie 2018, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL Poeta Ileana Mălăncioiu prezintă conferinţa cu tema Exerciții de supraviețuire.
Una dintre cele mai cunoscute voci ale poeziei contemporane, Ileana Mălăncioiu va fi din nou prezentă în cadrul seriei de Conferințe ale Teatrului Național, într-o discuție cu publicul despre poezie și viață. Actori ai TNB vor recita din opera poetei, o operă bine timbrată şi egală cu sine în evoluţia ei de la primul la ultimul volum.
Despre Ileana Mălăncioiu
Ileana Mălăncioiu, poetă şi eseistă, s-a născut pe 23 ianuarie 1940, în Godeni, Argeș. Din 2013 este membru corespondent al Academiei Române.
În 1968, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, cu o lucrare intitulată Locul filosofiei culturii în sistemul lui Lucian Blaga. După mai mulţi ani, a devenit şi doctor în filosofie, în urma susţinerii tezei Vina tragică. Tragicii greci, Shakespeare, Dostoievski, Kafka, carte publicată în 2001 la Editura Polirom. Înainte de 1989, a lucrat, printre altele, la Televiziunea Română, la Studioul Animafilm şi la revista literară Viaţa românească, iar după Revoluţie a lucrat la Revista 22, la Editura Litera (redactor șef) și la săptămânalul România literară. În perioada comunistă, scrieri de-ale Ileanei Mălăncioiu au fost cenzurate, aşa că poeta a fost nevoită, în 1992, să reediteze volumul Urcarea muntelui.
Volume de poezie (selecție):
Pasărea tăiată, Editura Tineretului, 1967; Către Ieronim, Editura Albatros, 1970; Poezii, Editura Cartea Românească, 1973; Crini pentru domnișoara mireasă, Editura Cartea Românească, 1973 (Premiul Academiei); Peste zona interzisă, Editura Cartea Românească, 1979 (Premiul Uniunii Scriitorilor); Cele mai frumoase poezii, Editura Albatros, 1980; Linia vieții, Editura Cartea Românească, 1982 (Premiul Asociației Scriitorilor din București); Peste zona interzisă / À travers la zone interdite, Editura Eminescu, 1984 (antologie bilingvă franceză-română cu o prefață de Eugen Negrici); Urcarea muntelui, Editura Albatros, 1985 (Premiul Uniunii Scriitorilor); Peste zona interzisă / Across the Forbidden Zone, Editura Eminescu, 1985 (antologie bilingvă în traducerea engleză a lui Dan Duțescu și cu o prefață de Valeriu Cristea); Urcarea muntelui , Editura Litera, 1992 (ediția a II-a, necenzurată și adăugită); Ardere de tot (antologie), Editura Eminescu (seria „Poeți români contemporani”), 1992 (antologie și versuri inedite); Linia vieții (antologie), Editura Polirom, 1999 (antologie din toate volumele și versuri inedite, cu o prefață de Nicolae Manolescu).
Pentru mai multe informaţii legate de bilete: 021.314.71.71 (Agenţia de bilete). Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro