Șeful CJ Neamț, arestat pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bacău a decis, luni, admiterea contestaţiei făcute de DNA, dispunând arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, arestat preventiv pentru 30 de zile. DNA susţine că în 2013, într-un restaurant din Bucureşti, Ionel Arsene ar fi primit de la o persoană, martor în dosar, 100.000 euro, pentru a îşi exercita influenţa asupra unei persoane din conducerea ANI, astfel încât preşedintele CJ Neamţ de atunci, Culiţă Tărâţă, să fie declarat incompatibil.

„În anul 2013, într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucureşti, a primit de la (…), suma de 100.000 euro pentru ca în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a (…) să-şi folosească influenţa, în mod indirect, asupra (…) Agenţiei Naţionale de Integritate, (…), în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor de către (…), preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ”, se arată în referatul DNA.

La acel moment, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ era Culiţă Tărâţă. Ulterior, în 2014, Culiţă Tărâţă a decedat.

Suma, spun procurorii, ar fi fost dată prin intermediar, urmând a ajunge la persoana din conducerea ANI.

„Remiterea sumei de bani nu a avut finalitatea urmărită, motiv pentru care în anul 2014 (…) i-a cerut explicaţii lui Arsene Ionel, însă acesta din urmă a afirmat că sunt influenţe politice – din partea numitului (…), preşedinte (…) şi a preşedintelui (…), (…), şi că s-a amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidenţiale din 2014, alegeri în care aveau nevoie de susţinerea lui (…)”, se mai arată în document.

Ulterior, cel care i-ar fi dat banii lui Arsene, i-a cerut suma înapoi întrucât scopul pentru care o primise nu fusese atins.

„Urmare a acestui demers, Arsene Ionel i-a restituit lui (…) suma de 20.000 euro. După ce (…) – (…) a luat legătura cu Arsene Ionel şi i-a solicitat şi diferenţa de bani. Arsene Ionel a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiţi în 2013 au fost daţi mai departe pentru atingerea scopului) dar pentru restituirea unei părţi din suma datorată va face demersuri astfel încât firmei (…),controlată de (…), să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria (…), jud Neamţ. Din profitul ce urma a fi obţinut, (…) urma să-i dea şi lui (…) o parte, fără a fi stabilită o sumă anume. În anul 2015 (…) era primarul comunei (…) şi o persoană apropiată atât de Arsene Ionel cât şi de (…)”, mai arată DNA.

Anchetatorii susţin că respectivul contract ar fi fost semnat, obiectul fiind construirea unei şcoli într-un sat din judeţul Neamţ, preţul convenit fiind de 2.118.928,89 lei fără TVA. Deşi termenul de execuţie ar fi fost prelungit până în noiembrie 2016.

„Din (…) nu rezultă că lucrările au fost finalizate, nefiind întocmit proceseul-verbal de recepţie”, explică DNA.

Ulterior, între (…) şi (…) au avut loc discuţii în legătură cu suma de bani promisă, însă cel din urmă a motivat că nu a obţinut profit întrucât (…) a subcontractat o parte din lucrări unei firme controlate de Arsene Ionel, firmă care a supraevaluat lucrările. (…) În perioada iunie-noiembrie 2017, între (…), (…), (…), (…) şi Arsene Ionel au avut loc mai multe discuţii în legătură cu restituirea ”datoriei” de către Arsene Ionel, înţelegerea ilicită dintre (…) şi Arsene Ionel şi provenienţa banilor, (…)

Potrivit referatului DNA, Ionel Arsene a fost pus sub învinuire anul acest, pe 11 ianuarie, ulterior, pe 18, fiind reţinut. Tribunalul Bacău a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. După decizia instanţei, Ionel Arsene, preşedinte al CJ Neamţ şi al organizaţiei PSD Neamţ, a scris pe Facebook că îşi va continua mandatul de la Consiliul Judeţean şi are încredere că magistraţii vor judeca cu celeritate cazul său.

Liderul PSD Neamţ a fost unul dintre cei care au solicitat, de urgenţă, convocarea Comitetului Executiv al PSD, şedinţa în care s-a decis retragerea sprijinului politic în cazul lui Mihai Tudose. Ulterior, miercuri, după desemnarea Vioricăi Dăncilă de către preşedintele României, Arsene spunea că se simte mândru să facă parte „din partidul care dă României prima femeie prim-ministru”, felicitând-o pe aceasta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.