Trump avertizează dur UE

Share:

Preşedintele american Donald Trump a atenţionat Uniunea Europeană să se aştepte la represalii pentru tratamentul ”foarte nedrept” aplicat Statelor Unite în relaţiile lor comerciale, conform unui interviu televizat difuzat duminică seară şi citat de AFP şi dpa.

„Uniunea Europeană a tratat SUA într-un mod foarte nedrept în materie de comerţ”, a declarat Trump într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV.

Preşedintele american a subliniat dificultatea Statelor Unite de a-şi exporta produsele în UE, în timp ce „ei îşi trimit produsele la noi fără taxe sau cu taxe foarte mici”. Trump a atenţionat că este o situaţie „foarte nedreaptă”.

„Am avut multe probleme cu Uniunea Europeană, iar aceasta s-ar putea transforma în ceva foarte mare (…) din punct de vedere comercial”, a insistat el în acest interviu realizat joi în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Cred că acest lucru se va finaliza clar în detrimentul” Uniunii Europene, a atras el atenţia.

Întrebat despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Trump a spus că ar fi fost „mai ferm” decât premierul britanic Theresa May în negocierile cu Bruxellesul privind acordul de retragere.

„Nu, nu aş fi negociat aşa cum s-a negociat”, a răspuns Trump la întrebarea dacă Theresa May s-a ”poziţionat bine” în negocierile privind Brexit-ul.

„Aş fi avut o atitudine diferită. Cred că aş fi spus că Uniunea Europeană nu o duce atât de bine pe cât ar fi trebuit să o facă. Şi aş fi adoptat o poziţie mai fermă asupra retragerii”, a afirmat preşedintele american.

În ianuarie 2017, miliardarul republican a spus că Marea Britanie „a avut dreptate” să părăsească o Uniune Europeană dominată, în opinia sa, de Germania, prezicând că Brexit-ul va fi „un succes” şi că blocul comunitar va continua să se fragmenteze.

Declaraţiile sale privind Brexit-ul survin în contextul în care eurosceptici din Partidul Conservator din Marea Britanie au pus la îndoială voinţa Theresei May de a tăia cu adevărat legăturile cu UE după ieşirea prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2019.

În timpul unei întâlniri bilaterale avute joi la Davos, Trump şi May au încercat să-şi relanseze „relaţia specială”, afectată de o serie de probleme de la venirea la putere a preşedintelui american.

În interviul pentru ITV, Trump a dat asigurări că SUA vor deveni „marele partener comercial” al Marii Britanii la capătul perioadei de tranziţie de circa doi ani după Brexit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.