Audieri de „gradul zero”, la comisia SRI
Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control al SRI, a anunţat marţi datele la care vor fi audiaţi preşedintele Senatului, fostul şef de stat, Traian Băsescu, dar şi foştii şefi ai Serviciului de Informaţii, primul care va ajunge în faţa parlamentarilor fiind Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit lui Claudiu Manda, audierile vor avea loc în:
– 20 februarie- Călin Popescu Tăriceanu
– 27 februarie- George Maior
– 6 martie- Florian Coldea
– 13 martie- Traian Băsescu
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a confirmat, sâmbără, că va merge la Comisia de Control a activităţii SRI, după ce a fost invitat de către şeful acesteia, Claudiu Manda. Tăriceanu a avut mai multe ieşiri publice în care a acuzat existenţa unui stat paralel, al unui sistem care ghidează din umbră şi încearcă să acapareze toate instituţiile statului.
Fostul şef al SRI, actual ambasador în SUA, George Maior, este aşteptat, în data de 27 februarie, la Comisia SRI, după ce vineri a discutat mai bine de o oră cu şeful comisiei, Claudiu Manda. Discuţiile au avut loc departe de ochii jurnaliştilor, care nu au avut deloc acces în Parlament pe perioada întâlnirii. Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control a SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.
Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului, urmează să ajungă în Comisia de Control SRI în data de 6 martie, după ce a fost acuzat de mai multe persoane că a coordonat o adevărată acţiune de acaparare a instituţiilor statului şi are cunoştinţă de implicarea SRI în Justiţie.
Fostul preşedinte Traian Băsescu va fi audiat în data de 13 martie, după ce anul trecut Claudiu Manda a anunţat de mai multe ori că urmează să fie chemat în comisie.
Audierile în lanţ au pornit după ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a făcut mai multe dezvăluiri în faţa membrilor comisiei despre modul în care a acţionat Serviciul Român de Informaţii. El a vorbit despre „culoarele” din presă şi justiţie, adică practici prin care SRI ar fi influenţat dosarele penale, în timp ce se baza pe o anumită susţinere în media.
La acea vreme, Dragomir a prezentat şi o listă cu 65 de nume, printre care 11 jurnalişti, 15 politicieni, 12 persoane din Justiţie, care ar putea să confirme declaraţiile sale.