Certificat energetic pentru clădiri de locuit

Un certificat energetic reflecta consumul anual de energie al unei locuinte pentru: incalzire, iluminat, preparare de apa calda, ventilare daca exista, cat si pentru suma acestora. Astfel putem sa estimam care sunt costurile anuale de intretinere, pentru o cladire indiferent de destinatia acesteia. Fie ca discutam de cumparator sau de chirias, acestia pot alege o locuinta potrivita pentru ei insisi, si din punct de vedere al costului de exploatare. Nu trebuie ca toate persoanele sa fie specializate in domeniul energetic si sa se priceapa in alegerea locuintei potrivite. Acesta este motivul pentru care s-a introdus obligativitatea acestui act, denumit si certificat de performanta energetica.

Ca titlu de exemplu va prezentam consumurile transformate in bani, pentru un apartament de trei camere. Inainte de reabilitare termica, costurile intretinerii erau situate in jurul sumei de 500-600 lei pentru luna cea mai rece. Dupa izolare termica, schimbare tamplarie exterioara acestea s-au redus la 250-300 lei pentru acelasi apartament. Din datele extrase din auditul energetic rezulta o amortizare a investitiei in jurul a 10 ani, deci sub perioada de viata a lucrarii de 25-30 ani. Aceasta reducere a necesarului de energie este valabila pentru majoritatea cladirilor de locuit, practic se injumatateste pierderea de caldura a respectivelor cladiri. Restul consumurilor de energie pot fi scazute si acestea. De exemplu daca ne referim la productia de apa calda menajera, aceasta nu poate fi scazuta reducand volumul preparat, pentru ca ar conduce la scaderea confortului ocupantilor. Se pot implementa captatoare solare pentru a beneficia de energia solara gratuita. Bucurestiul se afla intr-o zona care are in jur de 1400-1500 kWh/mp/an, ceva mai mult decat sudul Germaniei, aceasta din urma fiind tara care are cele mai mari vanzari de captatoare solare din Europa (33% din piata). Sunt multe variante de utilizare a captatoarelor solare, in functie de aplicatia dorita: pentru preparare apa calda menajera sunt recomandate captatoarele plane, costul fiind redus, pentru aport la incalzirea unei locuinte, recomandate sunt captatoarele vidate, costul acestora fiind mai ridicat. In certificatul energetic apare estimarea energiei preparate cu sursa regenerabila, adica inclusiv cu captatoarele solare. Exista cateva locuinte realizate in Bucuresti sau in jur, care sunt apropiate de casele pasive, adica au un consum scazut de energie. Aceasta este directia spre care din fericire se indreapta toate cladirile nou construite. Daca o cladire din ziua de azi are un consum de energie pentru incalzire in jur de 70 kWh/mp/an, o casa pasiva are 15 kWh/mp/an, adica un minim posibil in clipa de fata. Probabil ca multe persoane isi imagineza ca e usor sa maresti grosimea de izolatie si vei putea obtine un consum de energie si mai scazut, insa nu e adevarat. Degeaba se mareste izolatia, peste 30cm nu mai obtinem niciun avantaj energetic. Oricine doreste o locuinta eficienta energetic trebuie sa inceapa cu o termografie a cladirii. Apoi va avea recomandari pentru imbunatatirea performantei acesteia si va avea cu certitudine o cheltuiala lunara mult mai scazuta pentru utilitati.

Citește și
1 Comentariu
  1. razvan spune

    Pentru certificat energetic Bucuresti consultati http://www.certificat-rapid.ro sau certificat energetic Constanta http://www.avizez.com Pentru termografie cladiri sau termoviziune cladiri http://www.certificat-energetic24h.eu sau alte detalii din domeniul energetic

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.