Ministrul Ivașcu: 68 de proiecte eligibile, dedicate Centenarului!

Un număr de 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii şi 21 care se autofinanţează au fost aprobate, vineri, în cadrul Comitetului interministerial dedicat pregătirii Centenarului.

„În cadrul Comitetului interministerial de astăzi am aprobat prima listă de proiecte eligibile, adică alese pe criterii clare. După prima evaluare, efectuată în spiritul şi în litera legii, proiectele reprezentative la nivel naţional şi internaţional ale beneficiarilor ordonatori principali de credite sunt în număr de 43, în valoare de 14.887.921 lei, alte 21 de proiecte care se autofinanţează sunt eligibile, fiind încadrate conceptual şi tematic în strategia aniversării Anului Centenar. Un număr de 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar. Aşadar, în acest moment sunt 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi 21 care se autofinanţează din prima listă de 151 de proiecte primite”, a afirmat ministrul Culturii, George Ivaşcu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Ivașcu a precizat că, „având în vedere faptul că propunerile transmise până în prezent, de anvergură regională, locală, nu au avut la bază niciun deviz estimativ de lucrări, pentru proiectele de investiţii şi nici un deviz financiar defalcat pe titluri de acţiuni, activităţi, precum şi pentru faptul că aceste propuneri au fost depuse în formă incompletă din punct de vedere al descrierii tehnice”, a luat decizia „să fie redactate şi transmise adrese prin Instituţiile prefectului către autorităţile administraţiei publice locale care au propus proiecte, manifestări şi acţiuni de aniversare a Centenarului Marii Uniri”.

Termenul de răspuns se va stabili în adresa de înaintare şi va fi de maximum o săptămână, dar nu mai târziu de 2 aprilie, iar centralizarea proiectelor primite şi evaluarea acestora se va realiza în perioada 2 – 10 aprilie.

Lista proiectelor evaluate şi selectate cu anvergură regională, locală va fi înaintată spre analiză şi stabilire Comitetului interministerial.

Ivaşcu a subliniat că evaluările şi depunerile de proiecte reprezintă un proces continuu, urmând a fi aprobate şi alte proiecte în cadrul Comitetului interministerial pe măsură ce ele vor fi depuse.

„Avem toate bazele legale în acest moment, încât să evităm situaţii de genul celor întâmpinate până acum şi anume: simple idei au fost considerate proiecte, deşi nu prezentau fişe tehnice, deviz estimativ şi nici nu fuseseră evaluate până la preluarea mandatului actual”, a mai spus ministrul Culturii.

Dintre proiectele eligibile Ivaşcu a amintit: editarea albumului expoziţiei „România în Primul Război Mondial” realizat de Biblioteca Naţională a României, expoziţia „Comorile Românei la Vatican”, evenimentul „Clujenii şi Marea Unire” propus de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, precum şi seria de 16 concerte „Orchestre europene de tineret omagiază România”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.