Piese din Tezaurul de la Cioclovina, la Muzeul din Deva
Mai multe piese din Tezaurul de la Cioclovina, vechi de peste 3.300 de ani, sunt expuse, începând de joi, într-un loc special amenajat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, fiind accesibile publicului pentru vizitare pe tot parcursul lunii aprilie.
„Este vorba despre câteva piese din Tezaurul de la Cioclovina, din comuna Boşorod, judeţul Hunedoara, respectiv mărgele din sticlă, chihlimbar, staniu şi piese din bronz, datând din perioada 1350 – 1200 a.Chr. Tezaurul, însumând 7.766 de artefacte, reprezintă una dintre cele mai remarcabile descoperiri din istoria României şi din cea a Europei temperate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.
Tezaurul a fost descoperit în Peştera Cioclovina cu Apă, despre care specialiştii susţin că este un unicat din punct de vedere speologic, cu galerii ce însumează mii de metri, dar şi din punct de vedere arheologic, datorită tezaurului descoperit întâmplător în galeriile ei.
Piesele Tezaurului de la Cioclovina au fost descoperite în două etape din perioada anilor ’50 şi ’70, ele aflându-se depuse în adâncul peşterii, în ascunzători situate la aproximativ 120 de metri de intrarea într-o galerie superioară, denumită Galeria Altar.
În legătură cu aceste piese, cercetătorii au apreciat că ele ar fi fost folosite pentru venerarea unei nimfe sau a unei nimfe în legătură cu o zeitate feminină.