Octavian Anghel (Romsilva): “Creșterea volumului de lemn de foc pentru populație, o prioritate!”

Domnule inginer Octavian Anghel, sunteți, de un an și jumătate, director al Departamentului Comercial din cadrul Regiei Națională a Pădurilor-Romsilva. Faceți, vă rog, un scurt bilanț al realizărilor Departamentului pe care îl conduceți, unul nou înființat, în această perioadă?

Pe scurt, o parte din realizările departamentului comercial pe care îl conduc sunt: creșterea volumului de lemn pus pe piață în 2017, respectiv 9,5 mil mc lemn față de 8,6 mil mc în 2016 și continuarea bunelor relații contractuale cu partenerii noștri din domeniu, ceea ce ne-a ferit de blocajele din anii anteriori.  Totodată, am reușit, împreună cu echipa mea, să creștem veniturile obținute din fructe de pădure de la 9915 mii lei, în 2016, la 15725 mii lei în 2017 ceea ce înseamnă mai mulți bani aduși în comunitățile locale. Am reușit să extindem echipa în cadrul departamentului comercial prin crearea unui Birou de Marketing și cooptarea a doi specialiști în domeniu.

Nu în ultimul rând, sunt bucuros să observ că instructajele cu personalul de teren pe linie de vânătoare încep să dea roade, fiind vizibilă îmbunătățirea organizării partidelor de vânătoare pe fondurile cinegetice pe care le gestionăm.

Care este strategia de dezvoltare a RNP-Romsilva în domeniul creșterii serviciilor și produselor, altele decât cele provenite din vânzarea lemnului? Despre ce rezultate putem vorbi, în anul 2017, în această direcție?

În 2017 am avut o creștere de 12%  la 225.035 mii lei față de planificarea de 200.000 mii lei la acest capitol, astfel că, pentru acest an, ne-am propus să păstrăm aceeași strategie din 2017 și anume ținte valorice ce permit autonomia direcțiilor silvice de a identifica oportunitățile specifice piețelor locale. Aportul nostru se va regăsi, în mod concret, prin dezvoltarea unei platforme de comunicare între direcțiile silvice pentru diseminarea unor aspecte precum prețurile și oportunitățile de vânzare.

Consider că e oportun, pentru anul 2018, ca populația să fie informată asupra serviciilor de pază și despre posibilitatea de punere în valoare, iar colegii mei de la nivelul ocoalelor silvice pot ajuta în acest sens.

În prezent, lucrăm la strategia de marketing a produselor și serviciilor nelemnoase, adică altele decât lemnul, în care îmi pun mari speranțe că va conduce la creșterea veniturilor în domeniul vânzării păstrăvului și a fazanilor, în silvoturism, cinegetică și alte servicii silvice.

Haideți să vorbim despre rezultatele obținute de Romsilva la licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă, de la finele anului trecut și începutul acestui an? Putem spune, în sfârșit, că asistăm la o normalizare a relației, în trecut tensionată, cu oamenii de afaceri din industria forestieră?

Rezultatele licitațiilor de anul trecut sunt satisfăcătoare. Am reușit să vindem 7.681.000 mc  lemn (91% din ofertă) la un preț mediu de pornire de 143 lei/mc și cu un preț mediu de adjudecare de181 lei/mc.

Pentru 2018, avem vânzări către agenții economici pentru 3,3 mil mc de lemn (94% din ofertă), de la un preț mediu de pornire de 179 lei/mc la un preț mediu de adjudecare de 254 lei/mc, însă prețurile mari includ și riscuri mai mari în derularea contractelor, de aceea sunt rezervat în această privință.

Relațiile cu partenerii noștri din activitatea de exploatare a lemnului sunt normale, ne bazăm pe dialog și dispunem de căile de comunicare necesare pentru a găsi un numitor comun.

Cum a gestionat RNP-Romsilva criza lemnului de foc destinată populației? Despre ce cantitate de lemn de foc livrată populației putem vorbi anul trecut? Dar în 2018?

În condițiile dificile de anul trecut, am reușit, totuși, să oferim populației peste un mil de mc de lemn de foc la un preț mediu fără TVA de 154lei/mc, adică cu cca 23% mai mult față de 2016.

Pentru 2018, putem oferi populației cca 3 mil mc lemn pentru foc, atât în depozite, cât și în pădure (fasonat la cioată, scos în platforma primară sau la drum auto), în condițiile menținerii cadrului legislative actual.

De asemenea, Romsilva nu va crește nivelul prețurilor la lemnul pentru foc, însă, fac apel la cei interesați să se aprovizioneze din timp, să nu lase achiziția lemnului de foc pentru toamnă.

Care sunt prioritățile/țintele pe care vi le propuneți dvs. și Departamentul pe care îl conduceți pentru anul 2018?

Unul din obiectivele noastre pentru 2018 este să creștem volumul de lemn de foc pentru populație. Față de anul trecut, vom oferi cu 2.000.000 mc lemn pentru foc mai mult. În acest sens, facem eforturi de a înlocui parcul de tractoare forestiere și de a dezvolta depozite, astfel încât lemnul pentru încălzirea locuințelor să fie cât mai la îndemâna solicitanților.

Totodată, va exista o creștere cu 500.000 mc în volumul de lemn pentru piață. Volumul ar putea fi și mai mare, însă nivelul investițiilor în drumurile forestiere va crește față de nivelul actual.

Un alt deziderat este majorarea veniturilor cu 1 % din produse și servicii altele decât lemnul și, în consecință, producem cu 10% mai mulți fazani în fondurile de vânătoare ale Romsilva și ai altor gestionari.

Domnule director al Departamentului Comercial, Octavian Anghel, vă mulțumesc pentru deschiderea arătată…

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.