Ministrul Muncii, audiat la Parchetul General

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat azi la sediul Parchetului General. Potrivit unor surse juridice, ar fi vorba despre un dosar în care Lia Olguța Vasilescu a fost citată ca martor.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a ajuns luni dimineață la Parchetul General. Ministrul Muncii a ajuns în jurul orei 11:30, la sediul intituției. Olguța Vasilescu a venit însoțită de avocatul ei și a spus că va da declarații imediat ce va ieși de la audieri.

Potrivit România TV, Lia Olguţa Vasilescu este audiată în dosarul Tel Drum. Procurorii craioveni au declinat către Parchetul General dosarul „Tel Drum”, în care anchetau circumstanțele în care au fost realizate lucrări fără autorizație într-un proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro.

Magistrații spun că „persoana care face obiectul dosarului“, Lia Olguța Vasilescu, a devenit între timp deputat și ministru, iar în aceste condiții competența cercetării penale aparține Parchetului General.

Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma executase o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul. Să vedem însă, pe scurt, care este povestea. La sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova a atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA – societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea. Oficial, firma din Alexandria (Teleorman) are un capital social divizat în 955.000 de acțiuni la purtător. Presa a dezvăluit în ultimele luni legăturile dintre Tel Drum și familia Dragnea, iar DNA a deschis un dosar în care anchetează afacerile societății. Jurnaliștii au mai dezvăluit că în ultimii zece ani (2007-2017) Tel Drum a primit contracte pe bani publici în valoare de peste 430 de milioane de euro. La Craiova, lucrările pe str. Râului au demarat în martie 2014 și au fost recepționate abia în iunie 2016, depășind cu nouă luni termenul din contract. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției aveau să fie descoperite însă lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat pur și simplu recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.

Parchetul General a preluat dosarul „Tel Drum“

În septembrie 2016, ISC a făcut un control și a descoperit alte nereguli. Inspectorii spun că lucrări importante executate în perioada mai-octombrie 2015 au fost realizate fără autorizație de construire. Pe anumite tronsoane din drum, fără autorizație s-ar fi realizat fundația de balast, stratul de bază din mixturi asfaltice, precum și părți însemnate din lucrările efective. Acoperirea canalului colector al orașului și betonarea pistelor pentru bicicliști au fost și ele executate fără autorizații, mai spun reprezentanții ISC. În septembrie 2016, ISC a formulat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar ulterior cazul a ajuns la poliție, pentru cercetări. De precizat că inițial Parchetul a infirmat în două rânduri (22 noiembrie, 27 decembrie 2016) deschiderea unei anchete penale în acest caz.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.