Cezar Preda, în mijlocul unui uriaș scandal

Organismul independent de anchetă asupra acuzaţiilor de corupţie în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi-a prezentat raportul întocmit după verificările efectuate pe parcursul unui an, cu referire la situaţia raportorilor APCE în Azerbaidjan.

„Este un raport despre raportorii din 2001 până acum. În dreptul meu spune că nu au ce să-mi reproşeze decât codul de conduită, că nu am avut o prezenţă care să demonstreze că m-am dus acolo să mă bat cu ei. Au adăugat că a fost familia mea la jocurile olimpice. Asta a fost înainte să fiu raportor, nu are nicio legătură. Ce pot să spun e că lipsa de comunicare dintre mine şi ei a condus la nişte chestii pe care nu le-au putut demonstra şi chiar le-au anulat. Şi-au dat seama că nu a fost aşa. Dar dacă eu eram acolo şi vorbeam cu ei presupun că nu mai scriau nimic, dar nu am avut şansa asta”, a reacționat Cezar Preda.

În documentul de 200 de pagini este menţionat şi deputatul PNL Cezar Preda, care a fost raportor al APCE în Azerbaidjian şi care ar fi avut un comportament neadecvat. Martorii audiaţi de organismul independent de anchetă au formulat acuzaţii grave la adresa parlamentarului român.

 „Dl. Cezar Florin Preda a încălcat paragrafele 1.1.3 şi 2.1 din Codul de Conduită al raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Codul de Conduită al Comitetului de Monitorizare”, este concluzia raportului.

„Deşi domnul Preda a fost convocat în mod repetat pentru a da explicaţii verbale, prin email, în datele de 12 şi 27 septembrie, 12 octombrie, 9 şi 28 noiembrie 2017 şi 12 ianuarie 2018, nu a răspuns niciodată la solicitările Organismului de Anchetă”, se mai precizează în raport.

La punctele 592, 593 şi 594 din raport se face un rezumat al concluziilor referitoare la Cezar Preda:

„592. Cu referire la dl. Preda, Organismul de Anchetă nu a găsit dovezi directe că ar fi solicitat sau că ar fi fost subiectul unei influenţe nepotrivite în calitate de co-raportor în Azerbaidjian, membru în Comitetul de Monitorizare. Acuzaţiile de corupţie şi conflict de interese formulate la adresa sa de dl. Ilgar Mammadov nu au fost susţinute de alte dovezi în afară de faptul că ar exista o statuie a Preşedintelui Heydar Aliyev în Bucureşti. Acesta lucru nu are nicio relevanţă în acuzaţiile la adresa dl. Preda.

593. Totuşi, Organismul de Anchetă notează că mai mulţi martori şi-au exprimat opiniile şi îngrijorările cu privire la comportamentul neobişnuit al dl. Preda în vizitele acestuia în Azerbaidjian în calitate de co-raportor în cadrul Comitetului de Monitorizare. De exemplu, potrivit declaraţiilor martorilor, a arătat un interes personal cu privire la ţară, invitându-şi chiar membrii familiei să-l însoţească în misiune; costurile şederii sale au fost acoperite într-o manieră neobişnuită; nu a fost activ în misiunea sa şi nu a participat la mai multe evenimente oficiale, deşi în acelaşi timp se deplasa prin ţară, în afara aranjamenetelor oficiale de protocol ale APCE; comunitatea diplomatică din Baku a fost de părere că dl. Preda are interese de afaceri în această ţară (paragrafele 111-112).

594. Dl. Preda nu a răspuns solicitărilor de audiere venite din partea Organismului de Anchetă, care nu a putut să discute aceste chestiuni cu el. Organismul de Anchetă nu are motive să pună la îndoială credibilitatea martorilor care au făcut declaraţiile de mai sus sau acurateţea evenimentelor descrise. Aşa stând lucrurile, Organismul de Anchetă consideră că, indiferent dacă a fost sau subiectul unor influenţe necorespunzătoare, dl. Preda nu a acţionat ca un raportor responsabil şi nu s-a abţinut de la gesturi care pot arunca o umbră de îndoială asupra neutralităţii sale. Mai mult, nu a abordat misiunea în această ţară într-o manieră conformă cu mandatul de raportor.”

Cezar Preda a mai fost acuzat că a avut întâlniri neprogramate oficial cu preşedintele Azerbaidjanului şi cu şeful Administraţiei Prezidenţiale.

Organismul independent de anchetă a fost format din Sir Nicolas Bratza (Marea Britanie), fost judecător şi fost preşedinte al CEDO, Jean-Louis Bruguière (Franţa), fost judecător specializat pe cazurile de terorism, expert care a colaborat cu organisme internaţionale şi statale pe probleme de terorism, şi Elisabet Fura (Suedia), fostă judecătoare la CEDO.

Raportul a fost introdus în procedură de urgenţă pe ordinea de zi a Adunării Parlamentare a Cosniliului Europei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.