Teatre de renume, la Festivalul Shakespeare de la Craiova
Teatre mari de pe toate continentele lumii vor fi prezente cu spectacole la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Shakespeare care se desfăşoară la Craiova, în organizarea Teatrului Naţional ”Marin Sorescu”, în perioada 23 aprilie – 6 mai.
Directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Alexandru Boureanu, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că ediţia din acest an a festivalului este „o ediţie de lux, mult aşteptată de întreaga comunitate teatrală din România şi nu numai”.
Potrivit lui Emil Boroghină, preşedintele de onoare al Festivalului Shakespeare, ediţia din acest an, care este a XI-a, se desfăşoară sub genericul „Planeta Shakespeare”.
„După o perioadă în care festivalul nu s-a bucurat de tot spirjinul, Teatrul Naţional este de două ediţii implicat cu toată suflarea în acest festival. Din 2014, Primăria Craiova a conştientizat ce înseamnă acest festival pentru imaginea oraşului şi a sprijinit necondiţionat festivalul. Fondat în 1994, ediţia din 2006 a fost noua bornă când festivalul şi-a asumat pentru prima dată şi anumite teme şi care în acest an au un moment de culminaţie. Genericul acestei ediţii este „Planeta Shakespeare” şi avem spectacole de pe toate continentele lumii”, a spus Boroghină.
Începând cu această ediţie, directori ai festivalului sunt Vlad Drăgulescu şi Ilarian Ştefănescu. În acest an, Premiul Internaţional Shakespeare va fi decernat regizorului polonez Krszysztof Warlikowski şi soţiei acestuia, premiul fiind acordat de British Council Romania şi Festivalul Internaţional Shakespeare.
Boroghină a subliniat că anul acesta, fiind Anul Centenarului Marii Uniri, organizatorii au decis ca vechile teatre naţionale ale României Mari – din Iaşi, Craiova şi Bucureşti, înfiinţate înainte de 1918, plus Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, înfiinţat în 1919, precum şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău să prezinte spectacole shakespeariene la ele acasă în dorinţa de realizare a unei axe a teatrelor naţionale.