Promovarea produselor de tutun, criticată dur
Experţi în sănătate publică, membri ai organizaţiilor semnatare ale Iniţiativei 2035 – Prima Generaţie Fără Tutun a României, denunţă interferenţa industriei tutunului şi a altor industrii cu „interese comerciale directe” în dezbaterile legate de adoptarea politicilor de sănătate publică.
„Solicităm atât mass-media, cât şi autorităţilor statului român să respecte principiile Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului, transpusă în Legea nr. 332/2005, inclusiv cele legate de prevenirea interferenţei intereselor comerciale în procesele decizionale legate de sănătatea publică. Manipulările cu interes comercial direct nu trebuie să devieze Guvernul şi Parlamentul României de la îndeplinirea angajamentelor de sănătate publică asumate prin tratate internaţionale şi legi în vigoare. În aceste condiţii, cele peste 350 de organizaţii non-guvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor şi copiilor reînnoiesc solicitarea adresată Parlamentului şi Guvernului României de adoptare de urgenţă a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate şi promovare, directă şi indirectă, pentru produsele din tutun definite în mod cuprinzător şi de completare a legislaţiei din domeniul controlului tutunului care adresează direct prevenirea expunerii la efectele nocive ale acestora”, se precizează într-un comunicat transmis miercuri Agerpres.
Sursa citată reaminteşte că, pe 21 martie 2018, cele peste 350 de organizaţii membre ale Iniţiativei 2035 Fără Tutun – asociaţiile medicale, academice, liderii facultăţilor de medicină, organizaţiile de tineret şi copii -, au solicitat printr-un document de poziţie autorităţilor române să iniţieze modificările legislative care să adreseze situaţia de „urgenţă de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenţilor şi tinerilor în România.
„Pe baza datelor existente furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de ultimele studii în rândul acestor categorii de vârstă, în ciuda evoluţiei pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenţilor de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal”, se arată în comunicat.
În context, organizaţiile membre ale Iniţiativei 2035 Fără Tutun consideră că autorităţile române trebuie să intervină ferm şi consecvent pentru accelerarea scăderii numărului de copii şi tineri care încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.