Ministrul Pintea lucrează la lista medicamentelor de interes strategic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că se lucrează la lista de medicamente de interes strategic, care va fi realizată după mai multe criterii.

„(…) Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic, mai exact acele medicamente necesare pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei prin stocuri adecvate. Comisiile de specialitate lucrează deja la această listă, care va fi realizată după criterii clare precum: relevanţa patologiei din punct de vedere al sănătăţii publice, prevalenţa patologiei, dovezile privind eficacitatea şi siguranţa clinică, raportul cost-eficienţă şi costul”, a spus Pintea la Camera Deputaţilor la dezbaterea moţiunii simple pe sănătate depusă de PNL.

Pintea a precizat că va continua actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite, astfel încât să se ofere soluţii pacienţilor pentru care nu există metode de tratament satisfăcătoare.

„(…) Ce nu se poate achiziţiona pe o procedură normală le vom aduce pe nevoi speciale”, a susţinut ministrul.

Potrivit ministrului, Guvernul va găsi soluţii pentru ca veniturile personalului din sănătate să fie cel puţin la nivelul lunii februarie 2018.

„(…) Stimaţi parlamentari, vă rog să analizaţi cu atenţie legislaţia în vigoare. Nu este ilegal acordarea de stimulente pentru acele categorii de personal ale căror venituri au fost diminuate începând cu luna martie. Legea Sănătăţii, prin articolul 193, prevede această măsură cu acordul coordonatorilor principali de credite, iar ordonanţa de urgenţă 90 interzice acordarea de premii, nu de stimulente”, a spus Pintea.

Ea a afirmat că şi-ar dori ca sumele alocate medicinei primare să fie mai consistente, pe măsura importanţei acestui domeniu de asistenţă, însă trebuie să se ţină cont şi de resursele de care România dispune.

„Trebuie să eficientizăm cheltuielile în sistem ca să putem dispune de mai multe fonduri, inclusiv pentru a putea creşte finanţarea asistenţei medicale primare”, a declarat demnitarul.

Pintea a mai spus că în prezent sunt disponibile pe piaţă cinci tipuri de imunoglobulină.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.