Proiectul BRUA amenințat? Maria Grapini cere explicații Europei!

Share:

Proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) este o mega investiție transeuropeană, în contextul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale a statelor UE, al creșterii securității alimentării cu gaze naturale prin obținerea accesului la noi surse, al facilitării accesului la piețele din centrul și sud-estul Europei și la resursele de gaze naturale din regiunea caspică. Proiectul va asigura dezvoltarea sistemelor naționale de transport al gazelor naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Au fost stabilite două etape de execuție pentru care există și un sprijin financiar din partea Uniunii Europene, care a alocat suma de 180 de milioane de euro. Etapa a doua a proiectului este, însă, pusă sub semnul întrebării, odată ce Ungaria a surprins Comisia Europeană și piața europeană a energiei, printr-un anunț al operatorului său național de transport de gaze, conform căruia conducta BRUA, a cărei construcție este sprijinită printr-un proiect finanțat de Bruxelles, nu va fi extinsă până în Austria.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, membru al Comisiei TRAN, și-a exprimat, încă din startul discuțiilor pe tema BRUA, satisfacția realizării unui astfel de proiect major, a fost parte a delegațiilor PE în unele dintre țările implicate dar și beneficiare directe ale BRUA și este un militant convins al investiției. Odată cu apariția noii poziții publice a Ungariei, umanista a solicitat un răspuns oficial Comisiei Europene.

“Conform acestei decizii surprinzătoare, conducta se va opri în Ungaria, gazele urmând sa fie redirecționate pe alte rute către Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

Care este poziția Comisiei față de această situație nou apărută și ce măsuri vor fi luate, astfel încât proiectul să fie implementat în condițiile stabilite inițial?”, a scris Maria Grapini.

Oficialii CE i-au răspuns umanistei, precizând că își exprimă angajamentul ferm în favoarea proiectului BRUA, care a primit finanțare din partea UE în valoare de 179 de milioane EUR și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

“Deși sosește într-un stadiu tardiv din dezvoltarea ROHUAT 2017, propunerea venită din partea operatorului de sisteme de transport din Ungaria de a renunța la legătura directă Ungaria-Austria nu aduce atingere obiectivului general de a crea/oferi rute de transport pentru direcționarea către piețele regionale a gazului din Marea Neagră și a gazului din alte surse (de exemplu, gazul natural lichefiat – GNL, coridorul sudic al gazelor). În special, în cadrul reuniunii ministeriale din septembrie 2017 pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), toate părțile și-au reconfirmat angajamentul pentru ca acest coridor să asigure legături bidirecționale eficace între Bulgaria, România, Ungaria și către Austria”, se arată în comunicarea oficială transmisă europarlamentarului PPU-sl.

Maria Grapini mai este informată că CE este în contact cu toți operatorii de sisteme de transport implicați și că urmărește îndeaproape procesele de alocare a capacităților, astfel încât gazele din Marea Neagră să poată ajunge în Austria, fie direct din Ungaria, fie utilizând infrastructura existentă din Slovacia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.