Regretatul Lucian Pintilie, depus la Teatrul Bulandra

0

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului de teatru şi film Lucian Pintilie va fi depus vineri, de la ora 10.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, la orele 12.00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Sicriul va rămâne la Teatrul Bulandra până vineri la ora 16:00.

Regizorul Lucian Pintilie a murit, miercuri seară, la vârsta de 84 de ani. El fusese internat în urmă cu câteva zile, în stare gravă, la Spitalul Elias. Lucian Pintilie s-a aflat la Terapie Intensivă încă din momentul internării.

Unul dintre cei mai subtili regizori europeni, Lucian Pintilie, născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia, a intrat de azi în legendă ca cineastul şi omul de teatru care a inspirat generaţii de regizori – Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Şerban – şi care a lucrat cu unii dintre cei mai emblematici actori, printre care: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Kristin Scott Thomas.

Dimensiunea operei lui Pintilie poate fi măsurată prin caracterizările făcute de critica de specialitate. „Reconstituirea” (1968) este considerat de criticii români cel mai bun film din istoria cinematografiei noastre. „O vară de neuitat” (1994) şi „Prea târziu” (1996) – au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, iar „Terminus Paradis” i-a adus lui Lucian Pintilie marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.