120 000 de lei pentru proiecte civice care fac România mai bună
Fondul pentru Democrație, primul fond civic din România care finanțează inițiativele civice din donații individuale din partea cetățenilor, lansează cea de-a treia rundă de finanțare. Până pe 4 iunie 2018, ONG-urile, grupurile de inițiativă și persoanele fizice sunt așteptate să înscrie online proiecte care contribuie la construirea unei democrații solide.
Proiectele pot fi înscrise pe platforma Fondul pentru Democrație accesând acest link.
Pentru admisibilitate, proiectele depuse trebuie să se înscrie într-una dintre cele patru direcții principale asumate de Fond: consolidarea societății civile, educația și implicarea civică; independența presei și combaterea manipulării presei și a „adevărurilor alternative”; echilibrul și separația puterilor în stat; profesionalizarea actualei și viitoarei clase politice. Pentru prima dată anul acesta, procedura de înscriere presupune trimiterea unui scurt video în care aplicantul să explice cum va folosi banii solicitați, cum va fi implementat proiectul și care sunt rezultatele anticipate. După depunerea proiectelor și verificarea admisibilității lor, proiectele selectate vor intra în procedura de vot. Într-o primă fază, boardul, care este format din oameni cu experiență recunoscută în zona civică, evaluează proiectele cu o notă de la 1 la 5. Ulterior, vor fi votate în același sistem de către donatori. Nota finală se obține din media aritmetică a celor două note de mai sus. Proiectele se ierarhizează în funcție de această notă finală și primele clasate vor fi finanțate, în limita plafonului alocat.
Pe scurt, calendarul este următorul: 4 iunie 2018 este data limită de înscriere a proiectelor, în luna iunie are loc evaluarea și votul proiectelor și la finalul lunii iunie anunțăm câștigătorii.
Finanțarea proiectelor implică totodată și comunicarea transparentă către comunitatea de donatori a detaliilor proiectului, inclusiv cu privire la buget, raportare financiară și non-financiară post-implementare.
Reguli de participare la apelul de proiecte:
- Proiectele trebuie să se înscrie în una dintre cele patru direcții asumate de Fond.
- Nu se vor depune proiecte generale, pe care nu vi le asumați ca execuție.
- Implementarea poate fi făcută de către un ONG, un grup de inițiativă sau de către o persoană (spre exemplu, în cazul jurnalismului de investigație).
- Fondul pentru Democrație nu va sprijini formațiuni politice sau proiecte partizane politic, nici proiecte care încalcă legislația în vigoare.
- Proiectele vor fi publicate (fără datele personale), cel puțin în interiorul comunității membrilor donatori.
Persoanele interesate sunt invitate să acceseze pagina www.fondulpentrudemocratie.ro/apel-de-proiecte/,unde se găsesc detalii complete cu privire la finanțare și apelul de proiecte.
Fondul dorește să creeze o cultură a donației în rândul persoanelor interesate de proiecte valoroase pentru comunitate, dar care nu au posibilitatea de a se implica altfel decât prin finanțare. Aceștia sunt invitați să doneze regulat sume mici, care nu reprezintă un efort financiar foarte mare. Eforturile comunității din jurul Fondului pentru Democrație pot fi susținute prin înregistrarea ca donator aici.
Fondul pentru Democrație a fost inițiat la începutul anului 2017 de către trei organizații: Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS, Geeks for Democracy și grupul informal #600pentrudemocrație.
Fondul pentru Democrație este o comunitate de cetățeni voluntari care susține în mod transparent și participativ inovarea civică. Fondul colectează donațiile din partea celor care doresc să se implice, lansează sesiuni de finanțare, selectează proiectele în mod deschis, participativ, pe baza principiilor formulate și agreate de comunitate și administrează contractual livrarea fondurilor către beneficiari. De la crearea Fondului pentru Democrație, acesta a beneficiat de suportul financiar al peste 900 de donatori care au făcut posibilă finanțarea a 13 proiecte.