Expoziție temporară „CENTENAR. Republica Armenia. România – Marea Unire”, la MNIR

Share:

Ambasada Republicii Armenia în România și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „CENTENAR. Republica Armenia. România – Marea Unire”.

Vernisajul va avea loc joi, 24 mai 2018, orele 15:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București) în prezența unor distinși oaspeți precum: E.S. Dl. Sergey Minasian – Ambasador al Republicii Armenia în România, P.S. Episcop Datev Hagopian – Întâistătător al Eparhiei Armene din România, dl. Călin Popescu Tăriceanu – Președintele Senatului României, dl. deputat Varujan Pambuccian – liderul grupului Minorităților Naționale în Parlamentul României, dl. deputat Varujan Vosganian – Președinte al Uniunii Armenilor din România, dl. dr. Cornel Constantin Ilie – Director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României.

Expoziția este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene dar, în același timp, aduce un omagiu reprezentanților comunității armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, așa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaștere pentru națiunea armeană.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziție pot fi admirate obiecte reprezentative pentru cultura armenilor din România, deținute de Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România – Casa de Cultură „Dudian”, dintre care menționăm: însemnele primului consulat al Republicii Armenia din București, deschis la 1918, câteva permise de reședință pentru refugiații armeni sosiți în România după 1918, precum și câteva documente din fondul patrimonial al Uniunii Armenilor din România: ediția din 1928 a publicației „Ararat”, un album de fotografii cu orfanii armeni sosiți în România în anul 1923.

Realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România și  al Uniunii Armenilor din România, expoziția va fi deschisă la sediul Muzeului Național de Istorie a României, în perioada 24 mai – 24 iunie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.